DomovArhivV pričakovanju Sladke Istre

V pričakovanju Sladke Istre

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

DSC_0291
Tamara Kozlovič, vodja prireditve Sladka Istra in vodja Turistične organizacije Koper, je predstavila program letošnjega festivala sladic in sladkih izdelkov, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, ki je že trikrat prejela nagrado Naj muškat Sladke Istre, je povedal nekaj besed o pomenu prireditve za vinarje in predstavil značilnosti Istrskega vinogradništva kar skozi vodeno degustacijo treh izjemnih sladkih vin, Mateja Palčič, vodja koprske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, pa je predstavila natečaj Ex tempore Sladka Istra in na ogled postavila tri lanskoletne zmagovalce natečaja.

***

Sladka Istra, mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov, je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Na koprskih ‘sladkih poteh’, ki obiskovalce vodijo mimo ponudnikov, se v tematskih sklopih predstavljajo in prodajajo sladki izdelki iz Slovenske Istre, Slovenije in tujine. Vsak ponudnik predstavlja več vrst sladkih izdelkov, ki jih obiskovalci lahko okušajo v zameno za kupljen degustacijski kupon, ali pa se odločijo tudi za nakupe večjih količin sladkih izdelkov. Na spletni strani festivala si lahko ogledate, kdo vse se bo s svojimi dobrotami predstavil letos. Obeta se skoraj 150 sladkih stojnic, v okviru katerih se bo predstavilo več kot 120 različnih ponudnikov. V primeru slabega vremena se bo prireditev odvijala v Areni Bonifika.

Strokovno najpomembnejši del festivala so gastronomski natečaji, katerih cilji so večanje kakovosti na slaščičarskem in vinarskem področju ter spodbujanje inovativnosti. Zainteresirani ponudniki sladic in tort se lahko prijavijo na natečaj Naj torta Sladke Istre in Najizvirnejša sladica Istre vse do tega petka, 5. septembra. Rok za prijavo na natečaj Muškat Sladke Istre 2014, pa je odprt le še danes, 3. septembra. Uradna razglasitev zmagovalcev omenjenih natečajev bo ob otvoritvi Sladke Istre, ki bo 10. septembra, ob 19. uri, v Hotelu Convent Adria Ankaran. Strokovna komisija natečaja Najizvirnejša sladica Istre in Naj torta Sladke Istre je v letošnjem letu enotna in sestavljena iz 7. članov – prof. dr. Janez Bogataj (predsednik komisije Naj torta), Ksenija Krajšek Mahorčič (predsednica komisije Najizvirnejša sladica Istre), Naser Gashi, Alenka Kodele, doc. dr. Tamara Poklar Vatovec, Urša Cvilak in Sašo Dravinec. Zmagovalca natečaja Muškat Sladke Istre bo razglasila predsednica natečaja Tamara Rusjan, prijavljena sladka vina pa ji bodo pomagali ocenjevati tudi Majda Brdnik, Barbi Močivnik, Tilen Praprotnik in Darko Cerkvenik. Zmagovalci natečajev bodo za nagrado prejeli zmagovalno sliko natečaja Ex tempore Sladka Istra 2013 in druge zanimive nagrade. Besedilo natečajev je objavljeno na spletni strani prireditve.

Vzporedno z raznoliko ponudbo na prodajnih mestih Sladka Istra ponuja delavnice, strokovna vodenja in predavanja, bogat kulturni program ter številne spremljevalne aktivnosti.

Šesta edicija festivala Sladka Istra prinaša prvi »Sladki teniški turnir«, ki bo  v soboto, 20. septembra, na teniških igriščih v Športno-rekreativnem centru Bonifika v Kopru. Tekmovanje bo razdeljeno na dva dela – odrasli lahko sodelujejo na Vigò cupu, otroci pa na Sladolado cupu. Nagrade za vse sodelujoče in zmagovalce so seveda sladke in v barvah pokroviteljev turnirja – Vigò ter Sladolado. Nateniški turnir se lahko prijavite do vključno nedelje, 14. septembra, več informacij na www.sladka-istra.si.

Del prireditve Sladka Istra je tudi že tradicionalni Ex tempore Sladka Istra, ki je skupaj z odprtim ateljejem namenjena slikanju na prostem, druženju, razstavljanju in prodaji del, in vsako leto privabi številne obiskovalce. Že šesti zaporedni Ex tempore Sladka Istra bo v soboto, 20. septembra, med 8. in 18. uro na Semedelski cesti v Kopru, vabljeni pa so tako opazovalci kot ustvarjalci. Sodelovanje na natečaju je brezplačno, vsak slikar sam poskrbi za likovni material in opremo razstavnega prostora. S tehniko slikanja ni omejitev, prav tako ne z motivom ali slogom, vsak slikar pa sme oddati le eno narejeno delo, ki ne sme presegati dimenzije 80 x 80 cm. Prijave so odprte do 10. septembra.

Nedeljo, 21. septembra, bo Sladko Istro poleg prihoda kar treh potniških ladij zaznamoval tudi Obalni kolesarski maraton, na katerega se lahko prijavite na http://www.obalnimaraton.si/prijava/, izbirate pa lahko med tremi različnimi trasami (dolžinami) po poteh čudovite Istre.

Organizatorji Sladke Istre 2014 so:

Mestna občina Koper, Turistična organizacija Koper, Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Koper, Društvo vinogradnikov slovenske Istre, Primorski tenis in drugi.

Video iz Sladke Istre 2013: http://youtu.be/yusa_FOtieY

Vabljeni na najslajši festival na naših tleh, ki bo v Kopru  v soboto, 20., in nedeljo, 21., septembra, in se pustite zapeljati sladkim dobrotam!

www.sladka-istra.si

Sladka Istra na facebooku: www.facebook.com/SladkaIstra

Video posnetek iz novinarskega dogodka: