DomovArhivV tem tednu nova brezplačna pošiljka biološko razgraljivih vrečk

V tem tednu nova brezplačna pošiljka biološko razgraljivih vrečk

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pošta Slovenije bo od danes do konca tedna vsem gospodinjstvom Mestne občine Koper in Občine Ankaran, ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Marjetice Koper in nimajo podpisane izjave o hišnem kompostniku, brezplačno dostavila zavojček z 28 biološko razgradljivimi vrečkami iz koruznega škroba, ki so namenjene izključno biološko razgradljivim kuhinjskim odpadkom. Vsaka vrečka v povprečju zadostuje za dva do tridnevno domačo uporabo oz. do naslednje brezplačne delitve.

BioVrečke_14072016@VojkoRotar-3982

Doslednejše ločevanje biološko razgradljivih odpadkov

Zelo pomembno je, da se biološko razgradljivi kuhinjski odpadki zberejo samo v namenskih vrečkah (biorazgradljive), ki se zavežejo in odložijo v rjavi zabojnik, ki je namenjen izključno biološkim odpadkom. Biološko razgradljivih odpadkov ni dovoljeno odlagati v plastičnih vrečkah ali embalažah; izjemoma pa jih lahko čvrsto v časopisni papir in odložimo. Splošno pravilo je, da v rjavi zabojnik v nobenem primeru ne odlagamo stvari, ki niso biološko razgradljive. Odpadke, ki so pravilno odloženi, lahko na naraven način, brez nadaljnje porabe energije predelamo v kompost, ki se vrača v naravo v obliki gnojila, ki zemlji vrača številne hranljive snovi. Pravilno odlaganje biološko razgradljivih odpadkov je pomembno zlasti poleti, ko lahko s pravilnim načinom odlaganja preprečimo neprijetne vonjave iz zabojnikov.

BioVrečke_14072016@VojkoRotar-3975

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke odvržemo naslednje:

– netekoče ostanke hrane, zelenjavne in sadne odpadke vseh vrst, čajne usedline in čajne filter vrečke, kavno usedlino in filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjene prehrambene izdelke (brez embalaže), kuhane ostanke hrane in gnilo sadje, steljo malih rastlinojedih živali, papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke, lesni pepel. V večje rjave zabojnike na odjemnih mestih lahko odložimo tudi zeleni vrtni odpad, zlasti odpadno vejevje, travo, listje, staro zemljo lončnic, rože in plevel.

V zabojnik za biološko razgradljive odpadke pa ne sodijo:

– cigaretni ogorki, plenice in higienski vložkov (odlagajo se med preostale odpadke), tekstil, usnje, gume in plute, mačji iztrebki in fekalije, mrtve živali, zdravila, maščobe ali odpadno kuhinjsko olje (odlagajo se v akciji zbiranja nevarnih odpadkov ali na zbirnih centrih), surovo meso, vroč pepel, kosti.