DomovArhivV torek bodo odprli prenovljeni muzej

V torek bodo odprli prenovljeni muzej

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Obsežna obnovitvena in restavratorska dela v manieristični palači Belgramoni Tacco so zaključena, sedež koprskega muzeja pa bo tako lahko spet zasijal v vsem svojem čaru. V zadnjih mesecih so potekala zaključna dela, sledila pa je ponovna vzpostavitev vseh zbirk, kar so zaposleni izkoristili tudi za osvežitev muzejskih postavitev, predvsem v Piano nobile.

DSC_0297

Muzej ima po novem na voljo tudi večnamenski prostor za pedagoško in andragoško dejavnost, prostore za sprejem obiskovalcev (recepcijo, garderobo in trgovino), popolnoma prenovljeni pa so tudi sanitarni prostori.

DSC_0291

Zelo bogati so rezultati izvedenih restavratorskih posegov, saj so bile sanirane  vse razpoke in poškodbe kamnitih elementov, ki so bile posledica zoba časa ali pa neustreznih posegov v preteklosti, restavrirani so tudi notranji stavbni elementi, med katerimi še posebej izstopajo vrata v Piano nobile, katerim so bile povrnjene originalne barve in dekoracije. Palača ima v celoti nova lesena okna, klimatski in prezračevalni sistem in je zatorej energetsko bistveno varčnejša.

DSC_0299

Prenova prinaša javnosti tudi nove razstavne prostore v najvišjem nadstropju, kateri so bili do sedaj namenjeni depoju, zaprtje muzeja pa so izkoristili tudi za nadgradnjo sistema avdiovodičev, ki je sedaj na voljo za vse pametne telefone z NFC tehnologijo.

Prav tako je obogatena ponudba muzejske trgovine, ki je po novem založena z novimi didaktičnimi pripomočki in sestavljankami na temo muzejskih slik.

Prenova Pokrajinskega muzeja je bila ocenjena na približno 1,13 milijona evrov, od katerih je Mestna občina Koper prispevala približno 350 tisoč evrov, evropski sklad za regionalni razvoj pa približno 778 tisoč evrov.

logo_essr

Slavnostno odprtje prenovljenega muzeja bo v torek, 24. novembra, od 25. novembra dalje pa bo muzej za javnost redno odprt. Ponovno odprtje palače in muzejskih zbirk bodo popestrili z vodenimi ogledi in dogodki, ki bodo potekali cel teden in bodo objavljeni na muzejski spletni strani www.PokrajinskiMuzejKoper.si.

DSC_0290