DomovArhivV Zanigradu letos požegnali konje, kužke in tudi kolesa

V Zanigradu letos požegnali konje, kužke in tudi kolesa

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vasica Zanigrad, ki leži pod Kraškim robom, je sicer vse leto brez stalnih prebivalcev. Razen 26. decembra, ko množica obiskovalcev zapuščeno vas zapolni v vseh kotičkih, že od nekaj kilometrov oddaljenega Dola, od koder se vzpenja makadamska pot do Zanigrada, kjer na dan sv. Štefana, zavetnika konj, poteka letos jubilejno, 20. žegnanje konj v Zanigradu.

Prireditev, ki jo že 20 let gosti Konjeništvo društvo Stena je na današnjo sončno soboto privabila več kot 500 obiskovalcev: ne samo ljubiteljev konjeništva, temveč ljubiteljev narave, okolja, obujenih tradicij in običajev, ki pričajo o posebnem odnosu med ljudmi in okoljem v katerem živijo.

Zanimanje za dogodek se je v zadnjih letih tako povečalo, da so se prireditelji odločili, da žegnanje konj dopolnijo z blagoslovom hišnih ljubljenčkov, kužkov in koles.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, ki je opravil današnji žegenj, nam je dejal, da “je zelo stara navada, da se za Sv. Štefana blagoslovijo različne stvari. V obredniku imamo blagoslov vode in soli, ki smo jih opravili danes in so najbolj znane stvari. Stara navada je, da blagoslovimo tudi konjičke in razne druge živali. Letos so dodali tudi železne konjičke, se pravi bicikle. Ko kličemo blagoslov živali in stvari, kličemo zlasti na njihove lastnike, torej tiste, ki jim te stvari služijo. Prvič, da bi z njimi lepo ravnali, skrbeli za to, da lepo živijo, da dobijo to, kar je treba. Da živali imajo red in mir in da bi biciklisti mirno živeli in ne imeli nesreč v njihovih poteh. Čestitam vsem tu zbranim najprej praznik Sv. Štefana, potem pa z velikim veseljem voščim blagoslovljen Božič in Novo leto“, je povedal koprski škof Bizjak, ki je po današnji maši blagoslovil 45 konj, več kot 30 kužkov in približno 15 koles.