DomovArhivBožično – novoletni koncert POK letos v dobrodelnih notah

Božično – novoletni koncert POK letos v dobrodelnih notah

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnji koncert je imel dobrodelni značaj. Zbirali so namreč prostovoljne prispevke za koprsko pediatrinjo Suzano Sekulosko, ki se na Kitajskem zdravi za težko obliko raka. Za pomoč pediatrinji so se odločili, ker zdravljenje kaže dobre in pozitivne rezultate, a za nadaljnje zdravljenje potrebuje še sredstev. Zgodba, ki se je dotaknila mnogih, je bila navdih za včerajšnji koncert Pihalnega orkestra Koper.

Glasbeno dovršen in atraktiven koncert s simfonično zasedbo več kot 60 članov, od leta 2012 vodi muzikolog Nejc Šukljan, ki je včeraj priskrbel enkratno glasbeno doživetje, ki je tudi tokrat presenetilo z vrhunskim zlitjem klasike in sodobnosti.

POK je koncert odprl s simfonično pesnitvijo Finska Jeana Sibeliusa, v kateri so uglasbeni temačna ruska nadvlada, nenadno prebujenje Fincev, nacionalni konflikt ter himnična prošnja za osvoboditev in končna zmaga finskega naroda.

V nadaljevanju koncerta se je kot solist predstavil trobentač Tadej Vujanič, ki je zaigral Concerto Tricolore za trobento in pihalni orkester. Skladatelj Thomas Doss je skladbo zasnoval v treh stavkih, pri čemer ima vsak izmed njih svoj glasbeni izraz. Prvi, živahni Allegro brillante, je v neoklasicističnem slogu. Sledil je počasni in romantični Andante doloroso, ki ga je Vujanič zaigral na krilni rog. Tretji stavek, Allegro Giusto, je odražal vzdušje starih zakajenih jazz klubov Chicaga.

POK je koncert nadaljeval z uprizoritvijo skladbe Legenda o Aliju Babi, prežeto z glasbenimi elementi orientalskih kultur.

“En big band” je bil prvi gost letošnjega božično – novoletnega koncerta POK. Gre za zasedbo štiriindvajsetih glasbenikov, ki je pod vodstvom trobentača Mitje Bobiča zaigrala bigbendovski standard Jazz Police, nato pa Jingle Bells v priredbi Glenna Millerja, v kateri sta se kot pevca predstavila Tomaž Boškin in Žiga Rustja, ki je zapel svojo pesem Tuj kraj, ki jo je za big band priredil Bobič.

Polno dvorano Bonifika je v nadaljevanju presentil pravi spektakel s številnimi zvočnimi in svetlobnimi efekti, ki je v glasbenem delu združil približno 30 različnih žanrov: od mambe, do različnih zvrsti jazz glasbe. Izvedbo skladbe z naslovom Godzilla pojé Las Vegas Erica Whitacra je spremljal pravi gledališki performans mask in igralcev.

Gostja koncerta Štefica Stipančević je zapela skladbi Misijon oskarjevca Ennia Morriconeja, z dodanim besedilom Sarah Brightman V domišljiji ter skladbo Zaživim iz Disneyeve risanke Ledeno kraljestvo (Frozen), ki sta jo napisala zakonca Kristen Anderson-Lopez in Robert Lopez.

POK je na včerajšnji spored uvrstil eno izmed najbolj znanih hitrih polk Johanna Straussa ml., Grom in Blisk, v kateri so še posebej izstopali grmeči veliki boben in bliskajoče se činele.

Božično – novoletni koncert se je zaključil s prazničnimi skladbami, in sicer Čudoviti božič, kot si ga je zamislil Michael W. Smith in z izvedbo Venčka božičnih v priredbi dirigenta Nejca šukljana. Pri izvedbi teh pesmi so se združili vsi nastopajoči: POK, “en big band”, Žiga Rustja, Štefica Stipančević in Mažoretke Koper, ki so zaplesale v ritmih novoletne glasbe.