DomovArhiv“Vinakoper obdržati v domačih rokah”

“Vinakoper obdržati v domačih rokah”

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Komunala Koper je kot javno podjetje, ki je v celoti v lasti Mestne občine Koper in deluje v lokalnem okolju, zainteresirana za nakup poslovnega deleža v družbi Adriafin, so sporočili iz družbe. “Zainteresirani smo za razvoj na gospodarskih področjih, ki so vpeta in tradicionalna za to lokalno okolje“, so še dodali tik po oddaji nezavezujoče ponudbe za odkup polovičnega poslovnega deleža v Adriafinu, ki je 77,74 % lastnik družbe Vinakoper. Kot je znano, se je danes iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za odkup polovičnega deleža Adriafina v lasti Istrabenza.

Koprski župan Boris Popovič je ob oddaji ponudbe Komunale dejal: »Zasleduje se zelo jasen, enostaven, edini možen in logičen cilj – Vinakoper obdržati v domačih rokah. Tako kot smo se, se in se še bomo borili, da se večinski delež Luke Koper ne proda tujcem, tako si bomo do zadnjega prizadevali, da tudi Vinakoper ostane v naših rokah. In če bi se vsi v naši državi tako obnašali, ne bi bili tam, kjer smo.»

Vinarska in vinogradniška dejavnost sta med stebri lokalnega gospodarstva

V Komunali Koper so pojasnili, da Vinakoper razvija vinarsko in vinogradniško dejavnost, ki je eden pomembnejših gospodarskih stebrov v lokalnem gospodarskem okolju in zato želijo kot javno podjetje v lasti Mestne občine Koper, z nakupom deleža v družbi – imetnici večinskega poslovnega deleža družbe Vinakoper, zagotoviti tudi stabilno lastniško strukturo, s ciljem zagotovitve dolgoročnega uspešnega poslovanja družbe Vinakoper in nadaljevanje njenega poslanstva tudi v prihodnje.

Gašpar Gašpar Mišič, 1.9.2014 foto Vojko Rotar-0478
“Z nakupom poslovnega deleža želimo ohraniti, nadaljevati in še naprej razvijati dolgoletno dejavnost Vinakopra ter s tem ohraniti vinogradniško krajino in identiteto kraja, poznanega tudi kot „dežela refoška“. S tradicionalno prisotnimi dejavnostmi in razvojem Vinakopra se poistovetijo tudi naši občani, ki so razvoj družbe v tem okolju vedno jemali tudi kot svoj osebni razvoj in je zato ta tudi v njihovem interesu“, je glede oddaje ponudbe dejal Gašpar Gašpar Mišič, v. d. direktorja Komunale Koper

Z nakupom bi ohranili stabilno in transparentno lastništvo ter preprečili izčrpavanje prevzete družbe

Ker so se kapitalski prevzemi v nekaterih lokalnih okoljih v preteklosti pogosto izkazali negativno (npr. prevzemi v turizmu), ki so imeli za posledico izčrpavanje prevzetih družb in celo prenehanje izvajanja določenih dejavnosti ter s tem tudi oslabitev regijskega gospodarstva, kar je povzročilo povečanje brezposelnosti in nižanje življenjskega standarda v teh okoljih, želi Komunala Koper z nakupom deleža v Adriafinu zasledovati javni interes v smeri ohranjanja stabilnega in transparentnega lastništva, ki bo omogočil nadaljnji razvoj te družbe in hkrati družb v njeni lastniški strukturi, ohranitev in ustvarjanje novih delovnih mest, ne nazadnje pa tudi promocijo kraja v domačem in mednarodnem prostoru.