DomovArhivŠtipendije za nadarjene

Štipendije za nadarjene

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper tudi za študijsko leto 2015/2016 razpisuje štipendije. Gre za šest štipendij, od tega za štiri za študij doma in dve za študij v tujini. Rok za prijavo na javni razpis za dodelitev štipendije je petek, 6. november, pri čemer bodo letos štipendije za študij v Sloveniji podelili samo za področja naravoslovja, matematike, računalništva, tehnike, proizvodne tehnologije, gradbeništva, kmetijstva, gozdarstva, ribištva, veterine, zdravstva in sociale.

Pravilnik predvideva dodelitev štipendij tistim dijakom, ki so dosegli najmanj prav dober splošni učni uspeh v zadnjem šolskem letu in študentom, ki so v preteklem študijskem letu dosegli povprečno oceno najmanj 8. Kandidati morajo priložiti tudi dokazila o posebni nadarjenosti (potrdila o posebnih uspehih na raznih tekmovanjih, objave člankov, sodelovanja v raziskovalnih projektih, dokazila o posebnih uspehih na športnem ali umetniškem področju ipd.). Komisija za dodelitev štipendije, ki jo imenuje župan in jo sestavljajo predstavnik odbora za družbene dejavnosti Mestne občine Koper in dva predstavnika občinske uprave, upošteva tudi dohodke družine, in sicer mesečni bruto dohodek na družinskega člana ne sme presegati 80 odstotkov povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji.

Mestna občina Koper nadarjene študente iz socialno šibkejših družin podpira že enajsto leto. Lani so tako podelili štiri štipendije za študij doma, skupaj pa s pomočjo občinskih štipendij tako doma kot v tujini trenutno študira 12 študentov.