DomovArhivVirtualni muzej zaživel, obiskovalci navdušeni

Virtualni muzej zaživel, obiskovalci navdušeni

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper je tako na slovenski kot tudi na svetovni ravni med prvimi muzeji, ki ponujajo možnost virtualnega ogleda s sferično fotografijo v tridimenzionalni tehnologiji, je  povedal direktor muzeja Luka Juri. Virtualni muzej spreminja meje dostopnosti kulturne dediščine ter pomeni okno v notranjost palače Belgramoni Tacco, kjer je sedež muzeja, in drugih muzejskih zbirk.

Kot je še povedal Juri, bodo v prostorih Pokrajinskega muzeja Koper, pokazali tudi, na kakšen način je bil muzej narejen in katere tehnologije so uporabili pri izdelavi. Prav tako bo omogočen preizkus posebnih 3D očal, s katerimi se bodo obiskovalci lahko sprehodili po muzeju in si ogledali sferične fotografije.

“Sferične fotografije smo izdelali iz več posamičnih fotografij s posebnim objektivom. Ta ustvari zelo širokokotno fotografijo. Več teh fotografij smo nato združili in pritrdili na tridimenzionalno sfero,” je povedal Juri. “Uporabnik se znajde v sredini te sfere in ko se obrača, ima občutek, da se premika po prostoru. Če je sfera tridimenzionalna, potem tudi vse predmete na sliki vidi v 3D,” je pojasnil.

V palači bo mogoče pri posamičnih predmetih iz zbirk dobiti informacije o ogledanem predmetu, na voljo pa bo tudi avdio vodič. Obiskovalci si bodo lahko preko interneta virtualno ogledali celotno palačo Belgramoni Tacco in vse v njej razstavljene zbirke – muzejska orožarna, umetnostnozgodovinske zbirke, renesančna zbirka, zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju, glasbena zbirka Musica Aeterna Est in prazgodovinska arheološka stalna razstava Skozi spiralo časa.