DomovArhivVrata vedno odprta – tudi za Škofjote

Vrata vedno odprta – tudi za Škofjote

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Izjave o kaosu na Škofijah in o predvolilnih manipulacijah, ter užaljenost zaradi domnevne neseznanjenosti z obiskom župana na Škofijah pa krepijo prepričanje, da se nekateri na Škofijah raje gredo politiko, kot da bi delovali v dobrobit svojega kraja.

V Mestni občini Koper je 23 krajevnih skupnosti in če izvzamemo specifiko KS Ankaran lahko zatrdimo, da je z vsemi KS sodelovanje zelo dobro, korektno in v zavedanju, kaj so naloge in pristojnosti občine in kaj KS.

V zadnjem mandatu se občasno zapleta zgolj sodelovanje s KS Škofije oziroma tako izpade v medijih, če se povzema le izjave in komentarje posameznih krajanov oziroma članov sveta KS. In ne zapleta se, ker naj bi v tej KS, kot se radi hvalijo nekateri najbolj glasni krajani, vodstvu Mestne občine Koper najbolj temeljito gledali pod prste.

Vrata Mestne občine Koper so vedno odprta. Sleherni občan, vsak krajan lahko pride do občine in pri pristojnih službah dobi odgovore na vprašanja, ki ga zanimajo. Še toliko bolj so službe dovzetne za pripombe, mnenja, stališča, ki jih občini posredujejo izvoljeni predstavniki, konstituirani v svetih KS. Tudi o odprtosti župana ne gre izgubljati besed, saj ga občanke in občani celo na ulici vsakodnevno ustavljajo in ni doslej še nikogar zavrnil.

Zadeve pa lahko postanejo konfuzne ali tudi neproduktivne, ko posamezniki menijo, da ja KS več kot občina. Občina je namreč tista, ki praviloma izvaja vse investicije, za to ima tudi usposobljene zaposlene ali najete zunanje strokovnjake (nadzor, izvajalci, projektanti,..) in nikjer drugje, razen na Škofijah se ne dogaja, da bi se pristojnosti mešale, da bi, na primer, člani KS želeli opravljati vlogo nadzora in podobno. Ne glede na to, so bili v občinski upravi, kljub večkratnim poskusom vmešavanja nekaterih posameznikov, vedno strpni, odgovarjali so vsem dopisom, vlogam, prejetih s strani sveta KS Škofije, prav tako so se udeleževali sej svetov KS (velikokrat so prišli zaman, saj so bili nesklepčni) in zborov krajanov, na katerih so bile teme povezane z investicijami, ki jih MOK izvaja na Škofijah.

V zadnjem mandatu niso bili predstavniki občine v nobeni drugi KS toliko prisotni, kot ravno na Škofijah, kar je tudi pokazatelj, da morda problem tiči kje drugje in ne v očitani neodzivnosti MOK. Predsednica sveta KS je bila v zadnjih letih neštetokrat na občini, pri različnih uradnikih z namenom pridobivanja informacij, pojasnjevali so ji že večkrat pojasnjene zadeve, vse z namenom, da bi lahko učinkovito seznanjala svoje sočlane v svetu, ki so jo včasih že vsakodnevno bombardirali z vprašanji o njenem delu in delu občine.

Tudi župan je bil večkrat na Škofijah. Zadnjič minuli četrtek (24. julija), kamor so ga povabili tamkajšnji upokojenci, ki so ga želeli iz prve roke seznaniti z željami glede nekdanjega balinišča in ureditve okolice. Pridružila se jim je tudi tajnica KS. In ker je bil župan že tam, se je skupaj s podžupanom Danijelom Cepom in direktorico občinske uprave Sabino Mozetič ter z v.d direktorja Komunale Koper Gašparjem Gašparjem Mišičem zapeljal tudi po cesti med Škofijami in Tinjanom, kjer opravljajo 192 tisoč evrov vredna vzdrževalna dela na vodovodnem omrežju. Prav tam pa ga je opazil nekdo, ki ga je županov »nenapovedan« obisk zmotil. In navaden milni mehurček naj bi spet postal afera.