DomovArhivVroče bo!

Vroče bo!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vročina, ki se je pričela ob koncu minulega tedna, se še stopnjuje in bo po napovedih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) predvidoma najhujša jutri, v sredo, ko lahko pričakujemo okoli 35 stopinj, kar bo zelo blizu rekordnim junijskim vrednostim. Junijski vročinski rekord (35,6 stopinj Celzija) so izmerili v Ljubljani 11.6.2003, v Novi Gorici pa 12.6.2003 (37,0 stopinj Celzija). Očitno pa se  lahko zgodi, da bo letos na las podobno.

Na Primorskem bo vroče še v četrtek 12. junija, nato pa bodo nevihte prinesle osvežitev in takšna vročina se predvidoma vsaj 10 dni ne bo vrnila.

Sicer pa je bila pomlad 2014 v Ljubljani s povprečno temperaturo 12,9 stopinje Celzija druga najtoplejša pomlad v več kot 100 letih. Zasluga za to gre predvsem pretoplima marcu in aprilu. Količina padavin je bila minulo pomlad v Ljubljani z 227 litrov na kvadratni meter nekoliko pod povprečjem, sonce pa je sijalo 580 ur, kar je več od dolgoletnega povprečja.

Zanimivo je, da se vročinski valovi pri nas junija pojavijo vsaj vsako drugo leto, a ponavadi v drugi polovici meseca. Nazadnje smo v prvi polovici meseca junija imeli podobno izrazit vročinski val kot letos v juniju 2003.