DomovArhivPrimopredaja poslov v Luki Koper

Primopredaja poslov v Luki Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Predsednik uprave Luke Koper, d.d. Dragomir Matić je star 50 let. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir tehnologije prometa. Svojo poklicno pot je začel v špedicijskem podjetju in se že leta 1987 zaposlil v Luki Koper, d.d., kjer je delal najprej kot luški transportni delavec in se postopoma povzpel do mesta izvršnega direktorja za operativo in logistiko. Od leta 2012 do imenovanja na čelo Luke Koper je bil zaposlen kot pomočnik direktorja v podjetju za mednarodno špedicijo.

Predsednik uprave se je ob prevzemu poslov najprej seznanil z odprtimi vprašanji in kratkoročnimi aktivnostmi uprave: »Čeprav sem z Luke Koper odsoten le dve leti, se je v tem času marsikaj zgodilo in potrebujem nekaj časa, da me najožji sodelavci seznanijo z vsebino in problematikami vezanimi na njihova področja dela. Prioriteto ima v tem trenutku zagotovo projekt poglobitve morskega dna v prvem bazenu. Razpis za izbor izvajalca je mimo in na upravi bomo jutri obravnavali, sicer edino prispelo ponudbo. Drugače pa ima Luka Koper jasno vizijo, postati vodilni pristaniški in logistični sistem za trge srednje in vzhodne Evrope, kar ne glede na pretrese iz preteklosti tudi uspešno uresničujemo. Strategija družbe do leta 2015 se sicer izteka in v prihodnjih mesecih se bomo predvsem ukvarjali s pripravo nove, ki bo zajemala konkretne odgovore na tržne in operativne izzive«, je pojasnil Matić.

Ob robu primopredaje je Matić izrazil prepričanje, da bodo ambiciozno zastavljeni cilji doseženi in zadovoljstvo nad tem, da je uprava v polnem številu. Član uprave, odgovoren za finance, je bil sicer na zadnji seji nadzornega sveta razrešen, vendar opravlja funkcijo do imenovanja novega. Izbira tega bo po napovedi predsednice nadzornega sveta Alenke Žnidaršič Kranjc sicer potekala letos jeseni. Matić trenutno ne načrtuje večjih sprememb v organizaciji družbe, vendar je to področje, ki ga bodo preverjali že v prvem obdobju njegovega vodenja. Sledi namreč nova razdelitev področij med člani upravi, kjer utegne priti do nekaterih sprememb. O odnosih z lokalno skupnostjo je Matić izrazil prepričanje, da bodo ti korektni, kot do sedaj, in hkrati poudaril, je za vodenje družbe odgovorna samo uprava. Matić je glede izgubljene odškodninske tožbe proti nekdanji Časarji upravi dejal, da morajo zadevo še temeljito pregledali.

Fazi prevzema poslov s strani Matića bo po njegovih napovedih sledila faza sestankov z ožjim vodstvom in reprezentativnimi sindikati, v Luki Koper. Z njimi in vsemi zaposlenimi, bo vodstvo družbe vzpostavilo korekten dialog, napoveduje Matić.

Zdaj že nekdanji predsednik uprave Andraž Novak je potrdil, da je bila primopredaja v velikem delu izvedena in bo zaključena v naslednjih dneh. “Luka Koper je dobro podjetje, ki ima težave kot vsako drugo podjetje. Glede na to, da družba posluje v tem okolju že 57 let, gledamo na prihodnost zelo optimistično in ne vidim ovir pri izvedbi zastavljenega plana ali pri tem, da bi uspeli izvesti investicije,” je o stanju, v katerem prepušča vodenje pristaniške družbe Matiću, dejal Novak. Kot odprto vprašanje je sicer označil investicijo v drugi tir, pri kateri se država še vedno ni konkretno izjasnila.