DomovArhivVse je nared za 8. Istrski karneval

Vse je nared za 8. Istrski karneval

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnje pustno dogajanje na Obali se bo pričelo v petek, 5. februarja, ko bodo v Izoli pripravili veliko otroško pustovanje. Ob 16. uri se bodo predstavile pustne šeme izolskih vrtcev, osnovnih šol in srednje šole, dogajanje pa bo popestrila tudi predstava skupine Smeškov svet z naslovom Ledeno kraljestvo. Poskrbljeno bo tudi za nekoliko starejše maškare, ki se bodo od 18. ure dalje zabavale ob glasbi skupine Gedore. Pestro bo tudi v Kopru, kjer se bodo lahko najmlajši zabavali v Mini Discu s plesno šolo Petra v prostorih Planeta Tuš Koper.

IK7_0542

Osrednje prizorišče norčavega dogajanja na pustno soboto, 6. februarja, bo tudi letos Koper. Ob 11. uri bo na pot okrog mesta krenila 8. Istrska pustna povorka, na kateri bo sodelovalo 11 vozov, 4 organizirane skupine in dve etnografski maski, ter številni obiskovalci, ki jih na eni najbolj obiskanih povork v Sloveniji tudi letos ne bo manjkalo. Predvsem zato, ker bo med organiziranimi skupinami pustnih mask tudi letos veliko takih, ki so svoje zamisli črpali iz aktualnih tematik, kot so begunska kriza, davčne blagajne, smučarski skoki in druge pogoste teme iz sveta politike, gospodarstva ali športa. Koprsko pustno povorko bo poleg tega pospremil tudi bogat spremljevalni program, med katerim velja omeniti pustno rajanje s skupino Primorski fantje, otroške pustne ustvarjalnice iz recikliranih materialov, plesno rajanje s plesno šolo Fiona. Najmlajšim bo namenjen tudi program v Avditoriju Portorož, kjer bo Sten Vilar pričaral rajanje na temo Pust krivih ust prišel je na dopust, s pričetkom ob 15.30, ob 16. uri pa bodo lahko pustne šeme zaplesale tudi v družbi mačka Murija, in sicer v Planetu Tuš Koper.

Ko pade noč bodo na svoj račun prišle tudi starejše maske, v piranskem Tartinijevem gledališču bodo namreč priredili že 14. Veliki pustni ples, katerega osrednja tema bodo znane osebnosti. Večerni ples bo popestrila glasba skupine Blue Angel Gang in dj Adriano Roj, zvezdniško pa bo tudi v Discu Planet Tuš, ki bo gostil Caprisovo pustovanje med zvezdami.

V nedeljo, 7. februarja, se pustna povorka tradicionalno seli v Portorož – ta bo svoj pohod po portoroški promenadi začela ob 13. uri na parkirišču Marine Portorož, od koder bo proti trgu Prekomorskih brigad krenilo 5 pustnih vozov in 6 pustnih skupin. Tam jih bodo zabavali skupina NiPanike in Krkuča kunekšon.

Sodelujoče maske tako v Kopru kot v Portorožu bosta ocenjevali dve komisiji, in sicer strokovna komisija in komisija sestavljena iz enega člana sodelujoče pustne skupine, najboljši voz in najboljšo skupino pa bodo nagradili z darilnimi boni. V Kopru bodo tako vsi zmagovalci prejeli vrednostne bone podjetja Engrotuš d.o.o., v Portorožu pa bodo prejeli vrednostne bone Agrarie Koper, podjetja Gasspar in hotelov Bernardin, podjetje Soline pa bodo zmagovalcem podarile košarico izdelkov.

In ker ni pusta brez pustnega torka, bo Društvo prijateljev mladine prav v torek, 9. februarja, v koprski Taverni priredilo rajanje za predšolske otroke. Najmlajši se bodo lahko veselili tudi v Planetu Tuš Koper, ki bo ob 17. uri gostil cirkuško pustovanje z dvornim norčkom Benijem, ob 18. uri pa bodo v Gledališču Tartini Piran nastopili učenci glasbene šole Piran.

Bogati program so pripravili tudi v zaledju Mestne občine Koper: na pustno soboto bo ob 14. uri tradicionalna povorka mask v Zazidu, ob 17.30 pa otroško rajanje v dvorani zadružnega doma Šmarje. V nedeljo, 7. februarja, bo ob 10. uri pustna kolesarska tura po Kraškem robu, ki poleg neokrnjene narave ponuja tudi čudovite panorame. Za udeležbo je potrebno gorsko kolo in veliko dobre volje. Pustno razpoloženi bodo tudi Dekančani, ki bodo na pustni torek pripravili tradicionalno pustno rajanje za otroke.

Tudi letošnje pustovanje se bo zaključilo v sredo s simboličnim pokopom pusta. Ob 16. uri ga bodo že 55. pokopali na portoroškem Belem križu, ob 18.30 uri pa še v Dekanih.

Organizatorji 8. Istrskega karnevala: Mestna občina Izola, Mestna občina Koper, Mestna občina Piran, Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Turistična organizacija Koper, Avditorij Portorož, Zveza kulturnih društev MOK in Javni sklad za kulturne dejavnosti OI Koper