DomovArhivVsi na kolo za aktivno starost

Vsi na kolo za aktivno starost

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Z izvedbo programa fizične priprave skupine starejših na kolesarski izziv želimo dokazati, da z nekaj dobre volje in prizadevnosti za gibanje ni nikoli prepozno in s tem širšo javnost, predvsem pa starostnike, spodbuditi h kolesarjenju.

Cilj akcije je skupino starejših, skozi program za izboljšanje fizičnih sposobnosti, pripraviti na 17 kilometrsko ravninsko vožnjo po kratki trasi Istrskega kolesarskega maratona, ki bo 25. septembra 2016 v Kopru.

Program priprave na kolesarjenje predvideva 15 srečanj, ki so se začela v 8. avgusta in bodo potekala do 25. septembra 2016, ko se bodo sodelujoči skupinsko udeležili Istrskega kolesarskega maratona. Vadbe bodo udeleženci vpisovali v Moj dnevnik zdravja Športne unije Slovenije, pripomoček za spremljanje fizičnega napredka posameznika, v nadaljevanju pa bodo deležni enournih rekreativnih druženj na prostem, izvajanju različnih vaj in vodenih kolesarjenj.

kolo1

Udeleženci programa so ambasadorji gibanja. Z zgledom bodo h kolesarjenju spodbujali še ostale starostnike. Dokazali bodo, da s prizadevnostjo in nekaj dobre volje za kolesarjenje ni nikoli prepozno. Vožnja s kolesom namreč, poleg ostalih pozitivnih učinkov gibanja, izboljšuje ravnotežje in vzdržljivost, ki sta v starosti zelo pomembni, ne obremenjuje sklepov in omogoča mobilnost, s čimer tudi neodvisnost, stik z naravo ter prijatelji.

V skupini sodeluje 20 udeležencev, starih nad 60 let. Zadovoljstvo in občutja ob fizičnem napredku bodo predstavili na Festivalu aktivnega staranja, ki bo 15. septembra 2016 v Kopru, o njihovem napredku in dosežkih pa bomo javnost obveščali tudi sproti.

Pobudnik projekta je Kolesarsko društvo Raketa, strokovni izvajalec programa pa kineziološki studio Visstep. Programu se je pridružil še Center za dnevne aktivnosti starejših Koper, zaradi pozitivnih učinkov na zdravje pa kampanjo in kolesarski maraton podpirata tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zdravstveno vzgojni center Koper.

Program poteka pod okriljem Istrskega kolesarskega maratona, največjega kolesarskega dogodka v Istri, ki ga podpirajo vse štiri obalne občine, Zavarovalnica Maribor, Hervis, Hoteli Bernardin, Luka Koper in Športna zveza Koper.