DomovArhivVstala Primorska – vstala Slovenija ponovno pred Luko Koper

Vstala Primorska – vstala Slovenija ponovno pred Luko Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Protestniki so bili pri svojih namenih očitno uslišani, saj je premier Miro Cerar danes, 6. julija, predstavnike upornih delavcev v Luki Koper povabil k sebi na pogovor. Cerar namreč obžaluje, da nekdo z delavci manipulira in med njimi širi neresnice, zato jim bo na sestanku neposredno predstavil dejstva in politiko vlade glede Luke Koper.

Sicer pa je včerajšnje razpoloženje množice ujel predstavnik civilne fronte Vstala Primorska Davorin Petaros, so vlado ujeli na laži.

Petaros je med drugim navedel Kajuhove verze, da “edino hlapci cvilijo ponižno kakor psi in lajajo, da nas je malo, da bi v uporu vse pobralo.”

Zdaj pa cvili premier Miro Cerar, je nadaljeval: “Cvili in ustrahuje vodstvo Luke Koper, brani svojega podložnega ministra, nas pa še naprej žali, in to iz Pariza.”

Kot je dodal Petaros, je peščica simbol delavstva, ki privilegirancem v vladi predstavlja pomembne volivce, čigar glas kupujejo z lažmi. “Ta peščica vas je ujela na laži in zavajanju … Ujeli smo vas na dejstvu, da vam je za Luko Koper, Slovenijo in njene državljane prav malo mar,” je nadaljeval.

Kot je še napovedal, so v Kopru dvignili val, ki pa se ne bo ustavil na luških valobranih:

“Naš val bo segel do Ljubljane, Koroške, Štajerske.”

Predsednik sveta delavcev v Luki Mirko Slosar pa je spomnil na dogajanje v zadnjih dneh in razkritje vladnega dokumenta, ki dokazuje sume delavcev.

“Preko sobote, nedelje, ponedeljka in še danes smo dosegli, da jim je ta dokument lahko zgolj v sramoto,” je ocenil.

Ob tem je pozdravil pred dobro uro dosežen sporazum z upravo o prekinitvi blokade pristanišča od 22. ure dalje. Z njim so prehiteli oz. prekrižali načrte, “da bi vrnili Jazbeca in točke na izredno skupščino“. S tem je Slosar verjetno namignil na možnost, da bi vlada oz. Slovenski državni holding ob nadaljevanju blokade sklicala izredno skupščino ter razrešila tako nadzorni svet kot upravo Luke.

Sicer pa se sam protest, ki so ga prišle podpret različne skupine ne le z Obale, ampak iz cele Primorske in Slovenije, poteka mirno. V glasbenem programu so med drugim nastopili Rudi Bučar, Peter Lovšin, Kombinatke in Zmelkoow.

Že pred popoldanskim protestom so danes prišli izrazi podpore luškim delavcem z najrazličnejših koncev, od mednarodnega sindikata pristaniških delavcev do Zveze združenj borcev za vrednote NOB.