DomovArhivZačela se je jesenska akcija odvoza kosovnih odpadkov „od vrat do vrat“

Začela se je jesenska akcija odvoza kosovnih odpadkov „od vrat do vrat“

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vsa gospodinjstva Mestne občine Koper in Občine Ankaran, , ki so vključena v sistem rednega odvoza odpadkov Komunale Koper so v minulih dnevih prejela posebno dopisnico, ki jo lahko v jesenski akciji zbiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat izpolnijo in do 15. decembra 2015 vrnejo na Komunalo Koper.

Komunala Koper bo občane, ki bodo poslali izpolnjene dopisnice, poklicala in se z njimi dogovorila o datumu in uri odvoza.

Med kosovne odpadke sodijo na primer manjši gospodinjski aparati, veliki gospodinjski aparati, elektronska oprema, vzmetnice, preproge, pohištvo, vrtna oprema iz plastike ali lesa, kopalniška oprema, športna oprema, odpadna embalaža in drugi podobni predmeti, ki jih ni možno oddati v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Z akcijo se želi motivirati občane k pravilnemu zbiranju in deponiranju kosovnih odpadkov. V nobenem primeru se namreč kosovni odpadki ne smejo znajti v zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov, ob ekoloških otokih, ali še huje v okolici oz. naravi. Odgovornost vsakega posameznika je, da odpadke pravilno ločuje ter odda, saj se le na takšen način omogoča njihovo pravilno recikliranje in s tem izkazuje dolgoročna skrb za okolje.

Kljub vsem možnostim, ki jih Komunala Koper ponuja za brezplačno oddajo kosovnih odpadkov, se ti še vedno znajdejo ob ekoloških otokih ali na drugi javnih površinah, kar je nedopustno tako z okoljskega kot s civilizacijskega vidika. Poleg tega, da nemarno odvrženi kosovni odpadki škodujejo okolju in naravi, bistveno poslabšajo kakovost bivanja v skupnosti.

V Komunali Koper menijo, da sploh ni razlogov za odlaganje odpadkov v naravo, ob ekoloških otokih ali na drugih površinah, saj poleg koriščenja brezplačnega odvoza od vrat do vrat, lahko občani Mestne občine Koper in Občine Ankaran kosovne odpadke tudi sami brezplačno oddajo na zbirna centra Srmin oz. Dvori pri Sv. Antonu. Zbirni center Srmin deluje od ponedeljka do petka, od 6. do 18. ure, ob sobotah od 7. do 15. ure; zbirni center Dvori pri Sv. Antonu pa od ponedeljka do sobote, od 7. do 15. ure.

Primer slabe prakse, ki se je zgodil ravno ob začetku akcije brezplačnega zbiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat, si lahko ogledate v spodnjih fotografijah.