DomovArhivPotujoči arhitekti priskočili na pomoč

Potujoči arhitekti priskočili na pomoč

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mladi arhitekti se odpravljajo na dvotedensko turnejo v sklopu projekta Arhitekturni nasvet, ki je del Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa. V ekipi je 15 arhitektov, 2 krajinski arhitektki, sociologinja in pravnik. Doslej so pomagali že pri več kot stotih zagatah. Svetovali bodo o obstoječih težavah ali odkrivali nove potenciale in možnosti prostorov. S tem želijo prispevati k bolj smiselnim odločitvam glede prostorskih posegov in obiskovalcem prikrajšati marsikatero skrb. Brezplačno 30-minutno svetovanje vključuje osnovno pomoč pri gradnji, prenovi, sanaciji vrtov, razmeščanju različnih rab vrtov in okolice, oblikovanju različnih oblik zasaditev in podobno. Oseben pristop, širjenje informacij in povezovanje strok je temelj oblikovanja kakovostnega skupnega prostora.

V Kopru se bo tako odvijalo svetovanje in predavanje 9. 9. 2015 v e-Kavarni Pina na Kidričevi 43. Svetovanje bo na voljo v dveh 30-minutnih terminih, temu bo nato sledilo arhitekturno predavanje o krajini, človeku in vrtu. Na predavanju bodo obiskovalci na primerih spoznali zgodovinski kontekst krajine in človeka ter zgodovino oblikovanja vrtov. Pridobili bodo tudi ključne nasvete glede načrtovanja vrta in čemu se je priporočljivo izogniti.

Sodelujoči v projektu so mnenja, da imata slovenski prostor in arhitektura številne težave, ki bi jih želeli odpraviti. Odtujenost arhitekture od slehernika je ena od največjih težav, zato bodo temu namenjena predavanja. S projektom želijo predvsem širši javnosti izboljšati dojemanje in razumevanje oblikovanja prostora. Vse, ki bi potrebovali arhitekturno pomoč, se lahko prijavijo za svetovanje na spletni strani www.arhnasvet.si.

Svetovalnice in predavanja bodo na voljo v naslednjem zaporedju: Kranj, Jesenice, Tolmin, Nova Gorica, Sežana, Koper, Ilirska Bistrica, Postojna, Kočevje, Črnomelj, Novo mesto, Krško, Rogaška Slatina, Ptuj, Lendava, Murska Sobota, Maribor, Ravne na Koroškem, Celje in Trzin.