DomovArhivZačela se je kopalna sezona na koprskem mestnem kopališču »Mokra Mačka«

Začela se je kopalna sezona na koprskem mestnem kopališču »Mokra Mačka«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred letošnjo kopalno sezono je Komunala Koper izvedla vrsto prenovitvenih in vzdrževalnih del. Pomembna novost je večje tematsko igralo v obliki gusarske ladje, na katerem se otroci sicer igrajo že nekaj mesecev, saj je bilo postavljeno že v „mrtvi sezoni“, da bi bilo pripravljeno za poletni čas, ko je na kopališču največ obiskovalcev.
MokraMačka31052016@VojkoRotar-0027

Prenovljena in prebarvana sta lesena pomola ter klopce in garderobne hiške. V naslednjih tednih bodo na pomolih nameščeni novi stopnišči iz nerjavečega jekla, ki bodo nadomestili dotrajani leseni stopnišči. Po celotnem obalnem pasu kopališča je bilo enakomerno razporejenih 34 ton prodca, ki ga vodni tokovi čez zimo nanesejo le na del obale.

MokraMačka31052016@VojkoRotar-0017

Tudi letos bo na območju kopališča zagotovljeno oddajanje ločeno zbranih odpadkov za vse frakcije, v posebnih, barvnih – zelo opaznih zabojnikih prostornine 240 litrov.

Komunala Koper je tudi letos na kopališče izobesila Modro zastavo, ki je priznani okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin in je namenjen povečevanju okoljske ozaveščenosti na kopališču, sooblikovanju okoljske etike in spodbujanju okoljsko odgovornega obnašanja.

MokraMačka31052016@VojkoRotar-0015

Ob letošnji kopalni sezoni uporabnike kopališč opominjamo k samozaščitnemu ravnanju, da bi preprečili neljube tatvine. Eden glavnih samozaščitnih nasvetov pred zmikavti je na primer ta, naj kopalci ne nosijo s sabo na plažo vrednejših predmetov oz. naj poskrbijo, da nanje kdo popazi.

Pomembno je paziti tudi na zdravstveno preventivo in upoštevati osnovna svarila glede pretiranega izpostavljanja soncu, kar velja zlasti za starostnike in majhne otroke, še posebej med 11. in 16. uro. Pred soncem se lahko zavarujemo tako z oblačili kot zaščitnimi kremami z ustreznim faktorjem. Nekateri poleti pretiravajo s fizičnimi dejavnostmi. Športne aktivnosti naj se raje izvajajo v jutranjih ali poznih večernih urah.

MokraMačka31052016@VojkoRotar-0035
Urnik obratovanja kopališča je vse dni v tednu, med 8. in 19. uro, s tem, da bo reševalec iz vode prisoten do 20. ure v mesecu juniju in septembru, do 21. ure pa v mesecu juliju in avgustu. Za varnost na tem območju bo poskrbljeno tudi po tej uri, saj bodo varnostniki območje varovali med 22. in 6. uro. Na koprskem mestnem kopališču bodo varno kopanje zagotavljali trije usposobljeni reševalci iz vode.