DomovArhivTradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Namen projekta, ki ga lahko upravičeno imenujemo vseslovenski, je vrtcem in osnovnim šolam približati pomen kmeta, kmetijstva in lokalne oskrbe s pridelki in izdelki. Del projekta pa je tudi splošno osveščanje mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnostih.

Kljub temu, da je projekt zasnovan enako za vso državo, pa imajo vrtci in šole pri nabavi živil in organizaciji zajtrka proste roke, zato so se v Vrtcu Semedela, ki sta ga obiskala tudi Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel in podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, odločili, da otrokom namesto mleka ponudijuo belo kavo, ki je bila na tem geografskem območju v preteklosti vsakodnevna sestavina zajtrka, poleg tega pa so ob jabolku otrokom ponudili še za ta čas značilni kaki.

Sicer pa je za kruh poskrbel Mlinotest Kruh Koper, za mleko in maslo so poskrbeli na kmetiji Žgajnar, med je zagotovilo Čebelarsko društvo Koper, jabolka Egidij Markežič, kakije pa Silvano Knez.