DomovArhivZakaj je občina pomagala študentom?

Zakaj je občina pomagala študentom?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zakaj smo pomagali ekipii študentov, ki hoče nastopiti na poštenih volitvah?
Na nas so se obrnili potem, ko so doživeli niz svinjarij. Predstavili so se nam kot skupina avtonomnih študentov z Univerze na Primorskem, ki bi rada nastopila na študentskih volitvah. Povedali so nam, da so najprej doživeli grožnje in da so jih brez razlogov enostavno izbrisali iz kandidatnih list, nato pa so enega od njih celo pretepli. In prosili so nas za pomoč.

In kaj naj naredi občina v takih primerih? Naj mularijo na hitro odpravimo in jim rečemo, da naj se pač znajdejo in da je življenje ena svinjarija? Naj jim predstavimo naše zgodbe in pravosodne šlamparije, s katerim se moramo mi ukvarjati? Naj jim rečemo, da raje dvignejo roke, da jih ne bodo še bolj pretepli?

Kakšen signal bi to bil ne samo za te študente, ampak za čisto vse, ki se v življenju srečujejo s krivicami in grdimi nasprotniki? Ko se zgodi nekaj takega, enostavno ne moreš ostati nevtralen in se delati, da se te take reči ne tičejo. Pretepli so mladeniča. Celotni ekipi so prepovedali, da bi nastopila na volitvah. Halo. Kdor v takih primerih ostane nevtralen, nagne tehtnico na stran svinjarije.

Zato smo se odločili, da jim pomagamo. Odstopili smo jim prostor za izvedbo novinarske konference, objavili njihovo zgodbo na našem portalu in jim svetovali na koga naj se obrnejo. Pomagali smo jim z nasveti za uspešno izvedbo novinarske konference, da so lahko celotno slovensko javnost opozorili na svoj primer.

Osebno sem zaprosil prijatelja, če jim lahko volontersko pomaga in zagotovi zaščito, da jih ne bi še enkrat pretepli. In kaj je zanimalo novinarje? Ni jih zanimalo, kako je mogoče, da se danes v Sloveniji dogajajo take svinjarije. Ne, zanimalo jih je, če bo občina plačala varovanje. Katastrofa.

Niti občina niti kdorkoli drugi ne bo plačal ne varovanja, ne svetovanja. Zato ker so številni priskočili na pomoč iz iskrene zgroženosti nad dogajanjem.

In naša pomoč se tu zaključi. Omogočili smo jim, da opozorijo javnost in vse pristojne organe, da je to nedopustno. Da je nedopustno, da na volitvah nastopijo samo tisti, ki vodijo volilne postopke in so s kandidatne liste enostavno izbrisali vse druge. Nedopustno, da se zaradi študentskih volitev pretepa ljudi. Nedopustno!

Sedaj morajo vstopiti ustrezni organi. Preiskati morajo ta primer in preganjati kriminalna dejanja. Zagotoviti morajo poštene in odprte volitve. Kdo bo na koncu prepričal in zmagal na teh volitvah, je stvar študentov. Kaj bodo zmagovalci nato počeli s študentsko organizacijo, je stvar študentov.

Občina bo vedno pomagala. Vedno se bo opredelila v primeru takih svinjarij. Kdor ostane nevtralen, je le navidezno ob strani, dejansko pa pomaga pri ohranjanju napačnega delovanja. Zato vabim tudi druge, ki se bodo znašli v podobnih situacijah, da se obrnejo na nas in po naših močeh jim bomo pomagali. Dovolj je tega! Dovolj je pasivnega stanja ob strani in toleriranja takega dogajanja.