DomovArhivZakaj se Slovenija ne zgleduje po Kopru?

Zakaj se Slovenija ne zgleduje po Kopru?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Glede na raziskave javnega mnenja, je večina v naši državi nezadovoljna tako s situacijo kot tudi s smerjo, v katero nas vodi aktualna vlada Alenke Bratušek. Nekateri skušajo sicer iskati opravičilo v realnih okoliščinah, ki so neugodne in pravijo, da nobena vlada ne bi mogla biti uspešna v današnjih časih. Toda, ali to res drži?

DSC_4922 copy_corr

Uspešni podjetnik Japec Jakopin je dobro ugotovil, da največji uspeh župana Borisa Popoviča ni samo to, da je Koper prerojen in uspešen, temveč to, da je pokazal, da se da. Da je mogoče v vsaki situaciji skupnost voditi uspešno in učinkovito. In če pomislite na to, kako je izgledal Koper pred dobrim desetletjem in kako izgleda danes, je njegova ugotovitev utemeljena.

Kljub gospodarski krizi tako v Kopru ohranjamo delovna mesta in eno najnižjih stopenj brezposelnosti, čeprav je le-ta prav v naši širši regiji najbolj poskočila. Prav tako naša občina beleži največjo rast števila prebivalcev, kar kaže na ugodne razmere za življenje in delo. Toda lahko bi bilo še bolje. Če bi državni vrh pomagal, namesto da s svojimi nesmiselnimi ukrepi uničuje lokalno gospodarstvo.

Med bolj nerazumljivimi ukrepi vlade Alenke Bratušek je zagotovo ukinitev proste ekonomske cone v Luki Koper, o čemer smo že pisali. Namesto, da bi izkoristili vsako priložnost za odpiranje novih delovnih mest in tuje investicije, vlada deluje v nasprotno smer. Namesto da bi z racionalizacijo delovanja javnega sektorja (ne z odpuščanjem, temveč z organizacijo procesov dela, z reformo na področju informatike javnega sektorja…) vlada dvignila učinkovitost naše države, je edina rešitev Alenke Bratušek dviganje davkov in prispevkov. Namesto da bi odpravili vrsto birokratskih neumnosti, ki dušijo državljane in podjetja, si vlada izmišljuje nove.

DSC_3298

Zakaj se torej Slovenija ne zgleduje po Kopru, ki je pokazal, da se da? Pokazal, da je mogoče doseči preporod v vsakih okoliščinah. Zakaj se namesto tega stare strukture v pravosodnih in drugih državnih organih trudijo na vsak  način uničiti župana Borisa Popoviča in Mestno občino Koper? Prav zato, ker je pokazal, da se da. In s tem nastavil ogledalo tistim političnim silam, ki že desetletja kažejo, da ne znajo.

Namesto, da bi se zgledovali po Kopru, hočejo ta zgled uničiti. Namesto, da bi tudi državo vodili tako uspešno in učinkovito, se trudijo te uspehe zadušiti in spraviti tudi Koper na raven slovenske medlosti. Si lahko obetamo, da nam bo Dedek Mraz v prihodnjem letu prinesel spremembe? Dajmo se že zbrihtati in ga vsi skupaj zaprositi za to 🙂