DomovArhivZapora predora Dekani

Zapora predora Dekani

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Delavci Darsa o zapori niso obveščali, ta pa je najprej presenetila tiste voznike, ki so v petek pozno popoldne želeli proti Ljubljani. Namreč od 20. ure dalje je bil predor v tej smeri za promet povsem zaprt, promet pa preusmerjen na staro cesto od Bivij, mimo Dekanov in Rižane do Črnega Kala, kjer se je ponovno mogoče vključiti na avtocesto.
Na Darsu so nam pojasnili, da bo popolna zapora trajala tri tedne, z izjemo delovnikov med 5. in 20. uro, ko bo promet skozi predor mogoč le po enem voznem pasu. Sicer pa bosta od ponedeljka do petka, med 20. in 5. uro zjutraj, ter soboto in nedeljo zaprta oba vozna pasova. Sledila bo zapora v predoru Dekani v smeri od Ljubljane proti Kopru, po enakem sistemu, promet bo v tem času prav tako speljan po stari cesti, od Črnega Kala do Sermina.

Kot je poročal časnik Delo gre za injektiranje temenskih razpok notranjega oboka predora Dekani, pa tudi za montažo elektro opreme v temenskem delu predora, odpiranje kinet, izdelavo požarnih niš in testiranje vgrajene opreme. V okviru tega bodo popravljali tudi betonsko vozišče, popravili pogonsko centralo in odpravili napake na podpornih in opornih konstrukcijah odseka Klanec-Ankaran. Hkrati bodo na koncu 10-letne garancijske dobe izvajalci odpravljali napake, ki so jih dolžni opraviti po desetih letih, in nadgrajevali elektrostrojno opremo predora, s čimer jo bodo uskladili z najsodobnejšimi tehničnimi zahtevami. Tako bodo v predor vgradili več novih opozorilnih napisov, znakov, kamer s prikazovalniki meritev hitrosti, dopolnili sistem javljanja požarov in podobno. Vsa dela naj bi končali predvidoma do 21. decembra.

Za vsa vprašanja glede stanja na cesti se lahko uporabniki obrnejo na prometno-informacijski center za državne ceste (telefon 1970) ali na 080 22 44. Zaradi zapore bo Dars znižal cestnino za tovornjake nad 3,5 tone.