DomovArhivKomunala Koper za občino brez nepravilno odloženih odpadkov!

Komunala Koper za občino brez nepravilno odloženih odpadkov!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V Komunali Koper so pričeli s številnimi novimi načrti, programi in akcijami, s katerimi želijo spodbuditi občane k temu, da ločujejo odpadke že na izvoru, torej tam, kjer nastajajo v posameznih gospodinjstvih. S smelimi in strateško naravnanimi načrti ciljajo na še boljše rezultate na tem področju, saj želijo soustvarjati občino, ki bo imela zelo malo ali nič nepravilno odloženih odpadkov.

Zbiranje komunalnih odpadkov temelji na ločevanju odpadkov na izvoru, saj lahko le tako zagotovimo ponovno recikliranje odpadkov, zmanjšanje obremenjenosti odlagališč in nasploh poskrbimo za bolj čisto in urejeno okolje.

Vsa naselja v Mestni občini Koper so opremljena z zbiralnicami za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov. Gre za t. i. ekološke otoke, ki predstavljajo urejen prostor, kjer so nameščeni zabojniki, ki služijo odlaganju različnih vrst ali skupin komunalnih odpadkov. Zabojniki se razlikujejo po barvi pokrova ter odprtinah na pokrovu. Opremljeni so z nalepkami, ki povedo, katerim vrstam odpadkov so zabojniki namenjeni. Na ekoloških otokih lahko najdemo zabojnike za papir in karton (rdeč pokrov), steklo (bel pokrov), embalažo (rumeni pokrov) in biološke odpadke (rjava posoda).

Kot sporočajo na koprski Komunali nadaljujejo že vpeljano akcijo ozaveščanja najmlajših v vrtcih in šolah, kjer jih „Smetko Marjetko“ poduči o pomembnosti ponovne uporabe ali pravilnega recikliranja odpadkov. V zaključni fazi je priprava posebnih delavnic na temo ohranjanja čistega okolja in o pomenu odpadkov v družbi, s posebnim poudarkom na ločevanju na izvoru ter ponovni uporabi predmetov, ki jih nameravajo izvesti v obliki obšolskih dejavnosti.

Predvidoma do konca tega leta bodo v koprski Komunali vsem občanom brezplačno oz. v okviru cene za komunalne storitve dobavili posebne gospodinjske zabojnike in biorazgradljive vrečke za odlaganje bioloških odpadkov.

Pred kratkim so odprli nov zbirni center za kosovne odpadke na Srminu, tisti v Dvorih pri Sv. Antonu obratuje še dalje, kar je dodatna možnost, ki jo lahko občani brezplačno izkoristijo, da se izognejo temu, da kosovne odpadke odvržejo v okolico. Dvakrat na leto se lahko občani poslužijo možnosti brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov po sistemu „od vrat do vrat“.

V Komunali Koper bodo takšne in podobne akcije bistveno razširili, spodbujali bomo nastanek inovativnih projektov na področju ravnanja z odpadki in okrepili odnose ter skupne projekte z izobraževalnimi in znanstvenimi ustanovami, društvi, nevladnimi organizacijami ter drugimi podjetji in posamezniki, ki si prav tako kot mi želijo živeti in delati v zeleni občini.