DomovArhivZeleni vikend za Komunalo Koper …

Zeleni vikend za Komunalo Koper …

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pod geslom »Očistimo Badaševico« je Komunala Koper, s pomočjo Kajak kanu kluba Žusterna izvedla čistilno akcijo ob reki Badaševica. Čistilna akcija je bila izvedena z namenom izboljšati pogoje za treninge kajakašev in kanuistov, ki to reko pogosto uporabljajo za svoje treninge, hkrati pa dvigniti raven urejenosti celotnega območja, ki postaja iz dneva v dan vse bolj priljubljena točka za sprehajalce, kolesarje in druge obiskovalce. V soboto smo opravili veliko dela in popisali še nekaj večjih del, ki bodo zaradi zahtevnosti izvedena v naslednjih dneh. Želimo, da v prihodnje celotno območje Badaševice postane prijetna družabna točka za športnike, rekreativce, sprehajalce in vse druge obiskovalce in rezultati so že danes opazni.

Komunala Koper se je pridružila tudi veliki čistilni akciji, ki sta jo organizirali Lovska družina Rižana in Krajevna skupnost Črni Kal. Akcije se je udeležilo nekaj sto prostovoljcev, ki je počistilo območja kar 21 vasi na območju Krajevne skupnosti Črni Kal. Opazili smo, da je odpadkov, ki se že tradicionalno zbirajo v tej letni čistilni akciji iz leta v leto manj, kar je spodbuden podatek, saj pomeni, da se okoljska zavest v družbi veča. Kljub temu pa se je v akciji zbralo veliko azbestnih odpadkov, ki se nikakor ne bi smeli znajti v naravi ali okolici, niti med drugimi odloženimi odpadki. Ti odpadki se lahko namreč oddajo pod posebnimi pogoji, ki strogo predpisujejo način ravnanja s tem nevarnim materialom.

Nazadnje velja izpostaviti izjemno zanimiv dogodek Dancing in the Streets of sLOVEnia, ki je požel veliko navdušenja med udeleženci in mimoidočimi povabljeni k svobodnemu plesnemu izražanju. Na čelu povorke »osvobajajočega plesnega dogodka«, kot ga nazivajo organizatorji iz društva Plesalci luči, je bilo letos električno vozilo Komunale Koper, ki je plesalce vodilo po koprskih ulicah. Dogodek je imel nasploh okoljsko noto, saj je temeljil na konceptu »no waste« prireditve, torej brez odpadkov. Okoljsko naravnan dogodek, ki se je začel in zaključil na Titovem trgu, je bil povezan s sejmom unikatnih izdelkov TALenT, ki je zagotovil bogato ponudbo izdelkov, izdelanih iz materialov iz ponovne uporabe.

Komunala Koper je podprla in sodelovala pri izvedbi vseh treh okoljsko naravnanih projektov, ki se jih je udeležilo veliko število ljudi. Skupno sodelovanje z občani pri izvedbi tovrstnih akcij je namreč temelj za vzpostavitev trajnostno naravnane skupnosti oz. občine.

»European Clean – Up Day« je namenjen ravno temu, da udeleženci širših čistilnih akcij neposredno vidijo, koliko odpadkov (tudi nevarnih) je malomarno zavrženih v okolici in se zavedajo tega, da je neprimerno ravnanje z njimi zelo problematično z vidika ohranjanja okolja. Zelo pomembno je namreč, da ima vsak posameznik spoštljiv in odgovoren odnos do okolja.