DomovArhivZnanstveni posvet o Monaldu Koprskem

Znanstveni posvet o Monaldu Koprskem

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse prisotne je pozdravil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani, ki je poudaril, da ima blaženi Monaldo Koprski: »velik vpliv tudi za vse, ki živimo v Kopru in na Obali, njegovo delovanje je namreč dodobra zaznamovalo našo zgodovino, naš nadaljnji razvoj, predvsem pa kulturno dediščino naših krajev.«

Blaženi Monaldo Koprski je Kopru pustil velik pečat, saj je prav on dal zgraditi samostan in cerkev svetega Frančiščka, zaslužen pa je tudi za Summo Monaldino – leksikon cerkvene zakonodaje, katerega kodekse hranijo v številnih uglednih svetovnih knjižnicah. Bil je pravnik in manjši brat od prvih začetkov Frančiškovih redov, njegov vpliv pa seže še veliko dlje – sicer sam nikoli ni postal svetnik, ki bi ga uradno razglasila Rimskokatoliška cerkev, a so ga v stoletni tradiciji Frančiškovi redovniki častili kot blaženega.

Liste rokopisa Summa Monaldina, ki ga hranijo v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, bodo danes, ob 13. uri, razstavili v galeriji samostana sv. Ane.

V Trst bodo relikvije vrnili prihodnji teden.