DomovArhivŽupan pisal ministru Gašperšiču: kdaj bodo dogovorjeni in nujni ukrepi tudi zares zaživeli?!

Župan pisal ministru Gašperšiču: kdaj bodo dogovorjeni in nujni ukrepi tudi zares zaživeli?!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Župan Mestne občine Koper Boris Popovič je v urgenci za vzpostavitev takojšnjih ukrepov, ki jo je danes naslovil na ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča, zapisal, da so v Mestni občini Koper prepričani, da je nujno potrebno nemudoma uvesti že dogovorjene kratkoročne ukrepe za povečanje pretočnosti prometa na Šmarski cesti oziroma da je že skrajni čas, da se naposled začnejo postopki za gradnjo ustrezne avtocestne infrastrukture do meje s Hrvaško.

Kot so zapisali v dopisu ministrstvu, je ob tem treba upoštevati predloge lokalnih skupnosti in strokovnjakov za logistiko, ki so okoljsko prijaznejši, cenovno ugodnejši, hitreje uresničljivi, predvsem pa ljudem sprejemljivejši.

Šmarska15082015_fotoVojkoRotar-6566
Obalne občine, še zlasti pa Mestna občina Koper, se že vrsto let soočamo z nevzdržnimi prometnimi razmerami, ki jih povzroča povsem neustrezna in pomanjkljiva cestna infrastruktura ter navezava hitre ceste na mejna prehoda Dragonja in Sečovlje, pravijo v Mestni občini Koper.

Popoviča je k temu spodbudila zadnja prometna nesreča s smrtnim izidom, ki se je v ponedeljek popoldne zgodila na Šmarski cesti, ko je 25-letni državljan Italije vozil motorno kolo po Šmarski cesti iz smeri Kopra proti Šmarjam in pri tem prehiteval kolono vozil ter trčil v tovorni avtomobil. Po trčenju pa je za poledicami prometne nesreče umrl.

»Čeprav smo se na številnih sestankih z vašimi predstavniki in vami osebno pogovarjali o prometni problematiki, ki ste jo zaznali tudi sami, in se dogovorili za vzpostavitev takojšnjih potrebnih ukrepov, se do danes ni še nič spremenilo oziroma stanje je iz dneva v dan, še zlasti pa ob koncih tedna, naravnost alarmantno«,

so zapisali v dopisu in v njem nanizali tudi nekaj »skrb vzbujajoče« statistike prometnih nesreč, ki so se samo v zadnjih nekaj letih zgodile na Šmarski cesti. V letu 2013 je bilo na omenjeni cesti med Koprom in mejnim prehodom Dragonja 39 prometnih nesreč, od katerih sta dve imeli za posledico hude telesne poškodbe, 12 pa lažje telesne poškodbe. V letu 2014 je bilo stanje še slabše, saj so po podatkih Policijske uprave Koper na tem območju zabeležili 50 prometnih nesreč, od tega 2 s smrtnim izidom, 4 s hudimi telesnimi poškodbami in 13 z lažjimi telesnimi poškodbami. V letu 2015 je bilo 48 prometnih nesreč, od teh ena s smrtnim izidom, 4 s hudimi telesnimi poškodbami in 11 z lažjimi telesnimi poškodbami. V prvi polovici letošnjega leta je bilo že 15 nesreč, 2 sta se končali s hudimi telesnimi poškodbami, 2 z lažjimi, zadnja, v začetku tega tedna pa se je, kot že rečeno, končala s smrtnim izidom.

»Prav omenjeni, vnovični primer smrtne žrtve na tem delu ceste nas je spodbudil, da se ponovno obrnemo na vas in od vas zahtevamo odgovore, zakaj in kdaj bodo dogovorjeni in nujni ukrepi tudi zares zaživeli. Prav tako se nadejamo odgovora oziroma vsaj povratne informacije na pobude oziroma predloge, ki smo jih podali na enem od zadnjih sestankov«,

v dopisu od Gašperšiča terja odgovore Popovič. Morda bo vsaj za katerega od njih priložnost že v ponedeljek, 25. julija, ob 10. uri, ko bodo v prostorih Mestne občine Koper koprski župan, minister, pa tudi predstavniki Dars in DRSI podpisali sporazum o ureditvi Bertoške vpadnice v štiripasovnico. O slednji smo na portalu eKoper.si pisali pred tednom dni. prispevek lahko preberete tukaj.  

V nadaljevanju objavljamo dopis, ki ga je župan Mestne občine Koper Boris Popovič danes naslovil na infrastrukturnega ministra dr. Petra Gašperšiča.