DomovArhivŽupan Strumice obiskal Koper

Župan Strumice obiskal Koper

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Zaev se je ob priložnosti sestal tudi s predsednikom stranke Socialni demokrati Dejanom Židanom, s katerim sta govorila o aktualnih političnih razmerah v obeh državah, največ časa pa sta namenila begunski krizi ter poudarila nujnost sodelovanja med državami na t. i. balkanski poti. Gostoval je tudi na sedežu Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) v Ljubljani, kjer je predaval o trenutni situaciji v Makedoniji, prihodnosti te države, regionalnem in sosedskem sodelovanju ter o članstvu v Natu in EU. Svoj tridnevni obisk je sklenil z obiskom Mestne občine Koper in župana Borisa Popoviča, ki sta se sicer uradno spoznala med enim od obiskov Zaeva v Sloveniji pred leti, ob priložnosti pa si je ogledal tudi cerkev sv. Frančiška Asiškega in klet Vinakoper.

Trenutno je Zoran Zaev eden najbolj markantnih politikov v Makedoniji, saj si kot vodja največje opozicijske stranke v državi na prihodnjih državnozborskih volitvah aprila 2016 prizadeva prevzeti oblast. Aktualna oblast ga je zaradi tega obtožila državnega udara, saj je zahteval in tudi dosegel oblikovanje prehodne vlade ter predčasne volitve, prav tako pa si vsa leta političnega delovanja prizadeva sodstvo ločiti od delovanja aktualne politične oblasti.

Poleg tega je že dobro desetletje tudi na čelu občine Strumica, kot sam pravi, edine občine brez kreditov v Makedoniji, ki se kljub temu izredno hitro razvija na številnih področjih. Manj znano je, da je Strumica primer dobre prakse plinifikacije celotnega mesta s tako imenovanim »virtualnim plinovodom«, ki so ga vzpostavili z relativno nizkimi stroški, saj postavitev ni zahtevala zapletene gradnje plinovoda. Da bi to dosegli so se navezali na najbližji naravni vir zemeljskega plina – mesto Petrič v Bolgariji, ki je zgolj 40 kilometrov oddaljeno od Strumice in tam zgradili kompresijsko postajo v kateri polnijo cisterne in jih nato prevažajo do želenega mesta. Tako so bistveno znižali stroške porabe nafte in električne energije, med drugim pa omogočili, da privarčevana sredstva namenijo za gradnjo cestne in železniške infrastrukture, od katere ima koristi celotna družba in ne zgolj energetika.

Poleg plinifikacije je Zaev izpostavil tudi enega večjih projektov, težkega nekaj več kot 3 milijone evrov, na katerega so v Strumici izredno ponosni – gre za celovito obnovo glavnega mestnega trga po zgledu mesta Lion, v okviru katere so celoten promet tega območja speljali pod zemljo, vključno s parkirnimi mesti in semaforiziranimi križišči. Tudi sicer pa je Strumica izredno naložbeno naravnana: kot je ob priložnosti pojasnil Zaev, so v zadnjih letih bistveno izboljšali standard življenja njihovih občanov, velik poudarek pa namenjajo tudi športu in mladini, za kar jih je navdušil prav koprski župan Boris Popovič.

Spodaj objavljamo tudi intervju z Zoranom Zaevom, ki so ga v sredo, 18. novembra, objavili v tiskani izjavi časnika Finance.