DomovKolumneKOLUMNA: Kako naprej s koprskim turizmom?

KOLUMNA: Kako naprej s koprskim turizmom?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

V zadnjem desetletju koprski turizem beleži izjemne rezultate. Za korak naprej pa se je nujno soočiti s ključno oviro, ki jo mora lokalna skupnost premagati za pospešen razvoj te panoge. Največja sramota, ki onemogoča razvojni skok, je stanje na področju hotelirstva. Ne le, da v Kopru primanjkuje hotelskih sob, temveč so tudi obstoječe v veliki meri v povsem bednem stanju.

Razen nekaj manjših hotelov in hostlov, ki uspešno opravljajo svojo vlogo na trgu, se pri nas težko pohvalimo s hotelsko ponudbo, saj je ključnemu igralcu, Termam Čatež,  glede tega povsem spodletelo. Očitno so težave lastnikov povsem izčrpale podjetje, ki ni sposobno niti vzdrževati dostojnega stanja, kaj šele da bi bili zanesljiv partner pri bodočem razvoju koprskega turizma. V včeraj objavljenem članku, ki ga lahko preberete TUKAJ, smo pokazali njihovo sramoto, ki meče slabo luč na celotno mesto.

Kako torej naprej s koprskim turizmom? Poleg novega modernega hotela, ki bo v prihodnjih letih zrasel na Bonifiki in bo pomemben element razvoja športnega in poslovnega turizma, je za lokalno skupnost ključno dvigniti kakovost obstoječih hotelskih kapacitet. Med temi ima posebno vlogo hotel Koper, ki s sedanjim bednim stanjem kazi sicer moderno urejeno koprsko promenado.

Ker župan Boris Popovič vodi proaktivno razvojno politiko na vseh področjih, se je občina odločila sama poseči in rešiti to sramoto. Pa se je zapletlo. Navkljub dogovoru z lastnikom, je prevzem te turistične podrtije končal na sodišču in se bo na žalost vlekel še nekaj časa.

Je pa pri tem zapletu zanimivo dogajanje na medijskem področju. Verjetno bi preveč smrdelo, če bi pljuvanje po občinskih načrtih in hvalospeve domnevnim gurujem lokalnega hotelirstva objavili v časniku Dnevnik. Končno je le v enaki lasti kot hotel in bi bilo iz aviona vidno, da gre za načrtno medijsko blatenje županove turistične strategije ter obrambo tistih, ki so dejansko krivi za sedanje bedno stanje. Precej bolj zvito je uporabiti drugi kanal. Urednica Dnevnika Tatjana Tanackovič ima partnerja Antišo Korljana, ki je urednik Primorskih novic. In hop, udarimo po županovih načrtih v tem časniku, ki je sicer v lasti nemškega ladijskega tajkuna.

Medijsko sovraštvo do župana Borisa Popoviča in njegovega dela je tako doseglo novo epizodo. Namesto, da bi se mediji ukvarjali s hotelirsko bedo in s prstom pokazali na krivce za sramotno stanje, so svojo ost usmerili na župana, češ da je za polomijo kriv on. Hja, saj smo že vajeni takih obratov. Saj od takih medijev ne pričakujemo, da bi znali kdaj tudi objektivno pohvaliti razvoj turizma od uspešnih dogodkov do potniških ladij in mednarodnih priznanj. Pohvala dosežkov župana Borisa Popoviča je za njih seveda nekaj nezamisljivega. Pa vendar bi pričakovali vsaj malo objektivnejši pogled, ko Primorske novice poročajo o dogajanju v turizmu. Ali ste kdaj v tem zelo kritičnem časopisu prebrali kaj o stanju v hotelih v lasti Term Čatež? Ali so kdaj preverili ocene gostov, kot smo jih recimo včeraj objavili na našem portalu? Ali ste zasledili hobotnico odgovornih oseb za to sramoto? Ne, ste pa lahko prebrali jasno obsodbo župana Borisa Popoviča, ker je aktivno posegel v stanje in ponudil rešitev za vsaj en hotel.

Iz Primorskih novic: kolumna novinarke Nataše Hlaj.

Občina bo pod vodstvom Borisa Popoviča nadaljevala z razvojem in si tudi v prihodnje prizadevala za dvig kakovosti vseh segmentov našega turizma, tudi ključne pomanjkljivosti, torej stanja na področju hotelirstva. Mediji pa bodo verjetno nadaljevali svoj pohod proti razvoju in v obrambo dejanskih krivcev za današnje klavrno stanje. Verjamem pa, da znajo ljudje sami presoditi, kakšna je resnica koprskega razvoja, kdo je za korake naprej zaslužen in kdo kriv za capljanje na mestu. Končno imate oči in vidite rezultate enih in drugih.

Sebastjan Jeretič