DomovKolumneKOLUMNA: Končnica pravosodnega atentata

KOLUMNA: Končnica pravosodnega atentata

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri se nadaljuje obravnava zadnjega v nizu primerov pravosodnega atentata nad županom Borisom Popovičem. Tokrat mediji malo bolj pozorno spremljajo vsebino. Vsaj tisti, ki sem ji zdi zadeva že res sumljiva. No, nekaterih pa ne bodo prepričali niti vsi dokumenti in dokazi. A vendar je čutiti, da ta falanga pravosodnega izčrpavanja počasi prihaja h koncu.

Če bi vas na kvizu vprašali, za koliko primerov se je moral župan Boris Popovič zagovarjati pred sodiščem zaradi korupcije, kaj bi odgovorili? No poglejmo. Pa bodimo natančni pri tem, torej koliko sodnih primerov korupcije…

Vseh postopkov, ki so bili medijsko zelo dobro pokriti, je bilo 47. Toda to ni odgovor na zgornje vprašanje. Od tega se jih je 30 zaključilo kmalu po tem, ko so bili medijsko pokriti. Niti do sodišča niso prišli.

Potem je tu 11 primerov osebnih žalitev. Da, župan je direkten in surov. In nima se namena spremeniti v nekega klasičnega uglajenega politikanta, … ki so običajno brez rezultatov. Direkten in učinkovit. Pika.

Jeretič: “Če bi vas na kvizu vprašali, za koliko primerov se je moral župan Boris Popovič zagovarjati pred sodiščem zaradi korupcije, kaj bi odgovorili?” Foto: arhiv ekoper.si

No, potem sta tu dva primera sprožena v času županovanja, a izbrskana iz arhivov dooolgih let nazaj, preden je prvič zmagal na volitvah. In oba dokončno zaključena v korist župana.

Ostane torej odgovor na zgornje vprašanje: štiri primeri.

Trije so že zastarali, zadnji zastara maja. Kdo je kriv za zastaranja? O tem smo že pisali z vsemi dokumenti, ki kažejo, koliko let je sistem čakal na pregon in sam zavlačeval in koliko je k temu prispevalo županovo zdravje. Zakaj so zavlačevali? Zato, ker so primeri povsem prazni. Prvega smo na ekoper.si v celoti objavili že pred leti, ko je zastaral.

Zadnji primer pa prehaja v zadnje mesece dolgoletne agonije. In, da. Kot se za zaključnico farse tudi spodobi, sistem nadaljuje z jasnim in brezsramnim izkazovanjem svoje moči in nonšalance.

Tudi tokrat ne manjka strankarskih aktivistov osebno na položaju sodnika porotnika. Tudi tokrat je to aktiven član Socialnih demokratov, torej županovih političnih nasprotnikov, ki ga ne morejo premagati na volitvah. No, saj tudi ne znajo vložiti kandidatne liste, če smo že pri temu.
Jeretič: “Tudi tokrat ne manjka strankarskih aktivistov osebno na položaju sodnika porotnika. Tudi tokrat je to aktiven član Socialnih demokratov, torej županovih političnih nasprotnikov, ki ga ne morejo premagati na volitvah.” Foto: arhiv ekoper.si

Kako se lahko to zgodi? Socialni demokrati v Kopru praktično več ne obstajajo, vedno znova pa se znajdejo kot sodniki porotniki v županovih primerih. Ali je mogoče verjeti, da sodišče tega vprašanja sploh ne preveri? In to ne samo enkrat,… ampak serijsko. Ali je mogoče to verjeti?

Če smo nekako le pritegnili vašo pozornost, vas prosim samo to, da tokrat res spremljate vsebino dogajanja in ne le spektakel, ki ga razpihnejo sovražni novinarji. To je zaključek pravosodnega atentata. Še zadnji primer, v katerem se lahko pravosodje dela norca. Tokrat bo vsaj del medijev bolj podrobno spremljal dogajanje.

Tako kot smo pred leti objavili čisto vse dokumente in tajne telefonske prisluhe iz izmišljenega primera Rumena noč, tako je na voljo vsa dokumentacija in vsi dokazi za čisto vse primere.

Javnost, mediji, predstava se nadaljuje. Tudi če niste spremljali prvih sezon, lahko enostavno vskočite.

Sebastjan Jeretič