DomovKolumneKOLUMNA: Kdo politizira koprske naložbe?

KOLUMNA: Kdo politizira koprske naložbe?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je koprska opozicija pred časom politizirala težave brezdomcev, da bi se potem ob obisku varuhinje človekovih pravic ugotovilo, da ima občina tudi to področje vzorno urejeno, tako se sedaj pred volitvami osredotoča na občinske investicije in jih skuša spodkopati. Od prenove šole v Škofijah do turistične atrakcije in moderne mobilnosti, ki jo bo prinesel razgledni stolp z dvigalom za Markovec. Zelo strateško se vrstijo te kritike na naložbe, kot bi hotel nekdo zaustaviti razvoj Kopra, ki napreduje s hitrim tempom.

Ob komentiranju slednjega projekta je namreč poslanec Levice Matej Vatovec Tašnar populistično dejal, da bi morali namesto tega sredstva nameniti za številne druge težave v občini, predvsem na podeželju. To je dejal, čeprav dobro ve, da je 3,4 milijona evrov evropskih sredstev lahko namenjenih samo za projekte moderne mobilnosti v urbanih središčih. Pogoji za pridobitev sredstev so namreč zelo natančni in tega denarja ni mogoče nameniti za prav nič drugega kot ta projekt.

Sebastjan Jeretič: “3,4 milijona evrov evropskih sredstev je lahko namenjenih samo za projekte moderne mobilnosti v urbanih središčih. Pogoji za pridobitev sredstev so namreč zelo natančni in tega denarja ni mogoče nameniti za prav nič drugega kot ta projekt.”

Takšne bodice pa seveda hitro dosežejo politični učinek, saj širša javnost nima tako natančnih informacij kot opozicijski poslanec. Zato je nesramno kot kritiko projekta izpostaviti nekaj, kar ni mogoče. Nesramno, a politikantsko učinkovito. Občina se trudi s številnimi projekti pridobiti evropska sredstva, da gre lahko razvoj kraja hitreje naprej. Po celotnem ozemlju občine. A vsak od teh projektov ima jasno določene pogoje. Širša javnost tega ne pozna tako dobro, poslanci pa.

Politiziranje takih projektov jih lahko ogrozi ali pa odloži za dolga leta. Gre pa za projekt, ki bo izjemna turistična atrakcija, posebej ob dejstvu, da bo to ena vstopnih točk do obalnega pasu do Izole. To je projekt, ki bo v kraj pripeljal nove goste in s tem delovna mesta. Pa lahko to zveni nekomu dokaj naivno, a že prve reakcije na predstavitev idejnega projekta so zelo pozitivne. In prav ambicioznost je omogočila, da se je nekdaj sivi Koper preporodil v današnje moderno mesto.

Sebastjan Jeretič: “Občina Koper se lahko pohvali z vzorno urejeno šolsko infrastrukturo in tako bo tudi v Škofijah po prenovi.”

Posebna zgodba pa je vprašanje prenove in prizidka osnovne šole v Škofijah, o čemer lahko več preberete TUKAJ.  V tem primeru je tudi nekaj čustvenega naboja, saj je bil kraj zadnja leta deležen številnih zgodb, ki so razburile ljudi. In vse kaže, do so tisti, ki so podpihovali to razburjanje ponovno na delu.

Tudi pri takih vprašanjih je seveda dokaj lahko zavajati širšo javnost. Kako hitro se denimo podpiha jeza, ko bruhne očitek, da je šola montažna in da si otroci zaslužijo pravo zgradbo in povsem novo šolo. Kot da montažna zgradba ni prava. In to danes, ko v razvitem svetu prevladuje prav montažna gradnja. In to ob tem, da je Slovenija znana prav po visoki kakovosti montažnih zgradb.

Občina Koper se lahko pohvali z vzorno urejeno šolsko infrastrukturo in tako bo tudi v Škofijah po prenovi. V teh petnajstih letih je občina prenovila in modernizirala že skoraj vse šole, ostalo je le še nekaj nalog. In ko je ena od teh nalog v zadnji fazi izvedbe se zadnji trenutek sproži rušenje projekta. V volilnem letu. Ni naključij. In ni prvič, da se trudi opozicija zrušiti kakega od projektov modernizacije šolske infrastrukture v občini.

Vse te zgodbe povezuje predvsem opozicijsko podpihovanje nezadovoljstva navkljub izjemnemu razvoju kraja v zadnjih petnajstih letih. In pri tem jim gre na roko, da se nekateri mogoče res več ne spomnijo tako živo, kakšen je bil Koper, ko so mu vladale stare sile. Po tolikem času hitrega razvoja in v ugodju današnjega standarda življenja v kraju se zna pozabiti, da to ni kar padlo z neba. Da je ta razvoj plod učinkovitega vodenja občine. In da kraj lahko tudi zelo hitro nazaj osivi, če bi ga vodili manj sposobni ljudje.

Sebastjan Jeretič: “Razen pravosodnega atentata in medijskega prikazovanja šerifovstva ni videti velikih točk, na katerih bi lahko opozicija argumentirano kritizirala občinsko vodstvo.”

Zanimivo pa je, da se opozicija zaganja v zgodbe, kjer je občina v slovenskem vrhu. Tako glede infrastrukture in predvsem programov za brezdomce, kot glede moderne šolske infrastrukture in ambicij za turistični in poslovni razvoj kraja. To kaže, da razen pravosodnega atentata in medijskega prikazovanja šerifovstva ni videti velikih točk, na katerih bi lahko opozicija argumentirano kritizirala občinsko vodstvo. Zato bo letos še toliko pomembneje usmeriti pozornost na resnične stvari, na otipljive in vidne stvari, na to, kar lahko vsakodnevno doživite v kraju. Opozicija se očitno ne bo ukvarjala z dejstvi, temveč bo iskala le učinkovite populistične fraze, ki bodo v vas budile negativna čustva. Zadihajte. Poglejte okrog sebe. Presodite. Vi presodite.

Sebastjan Jeretič