DomovKolumneKOLUMNA: Politični boj na plečih otrok

KOLUMNA: Politični boj na plečih otrok

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Na fasadi Osnovne šole Koper je rezultat referenduma, ki je omogočil izgradnjo ene najbolj modernih šol v državi. Številka na fasadi je spomin na politične igrice takratne opozicije, ki so želele v startu zaustaviti preporod kraja pod vodstvom župana Borisa Popoviča. Takratno rušenje projekta, ki bi namesto dveh razpadajočih šol otrokom omogočil učenje in razvoj v kakovostnih pogojih, je bil prvi primer političnega boja na plečih otrok. Po toliko letih se zgodba očitno ponavlja, a tokrat v Škofijah.

Opozicija pod vodstvom predsednika Krajevne skupnosti Škofije Edmonda Gašparja se v pripravah na jesenske lokalne volitve poslužuje vseh sredstev. Pri tem se ne zmeni za potrebe otrok in mladih družin v kraju, temveč se z manipulacijami trudi nadoknaditi pomanjkanje podpore javnosti. Opozicijska ekipa je namreč naredila kar nekaj napak, zaradi katerih so jim krajani že tudi izrekli nezaupnico. V poskusu ohranitve položaja se je Edmond Gašpar očitno odločil za skrajno destruktivno držo, pri tem pa mu ni žal, da s tem početjem otrokom odreka kakovostne pogoje, ki so jih deležni drugod po občini.

V štirih mandatih županovanja Borisa Popoviča je Mestna občina Koper prenovila in modernizirala že skoraj celotno mrežo vrtcev in šol. Že sedaj sodimo v sam slovenski vrh po kakovosti pogojev za vzgojo in šolanje, z zadnjimi projekti, ki so v načrtu, pa bo v nekaj letih ta proces povsem zaokrožen.
Jeretič: “V želji, da javnosti predstavi resnico, je župan sklical zbor krajanov. In kako se je na to odzvala opozicija? Namesto, da bi se pripravila in na dogodku zagovarjala svojo zgodbo, je raje sklicala svoj zbor krajanov le dan pred tistim, ki ga je sklical župan.” Foto: arhiv ekoper.si

To je seveda le eno od področij, ki so se v tem obdobju uredila in pripeljala do zelo visokih standardov kakovosti. In prav to je razlog, da se opozicija zateka k destruktivnosti in rušenju projektov. Težko je namreč javnost prepričati, da je sedanji župan slab in da bi oni bolje vodili razvoj kraja. Vsakdo lahko vidi napredek in preporod. Razumljiva strategija opozicije torej. Toda, ali obstajajo meje političnega boja? Ali lahko politični boj potepta koristi za otroke?

Tudi to bo javnost presojala na jesenskih lokalnih volitvah. Toda da bi lahko korektno presojala, mora najprej poznati dejstva. Občina se vsakega projekta loti odgovorno, še posebej pa to velja, ko gre za otroke. Tudi pri prenovi osnovne šole v Škofijah je tako.

Jeretič: “Poteptati interese otrok in graditi politični boj na njihovih plečih je res gnusno dejanje. ” Foto: arhiv ekoper.si

Oporekati montažni gradnji, češ da si otroci zaslužijo “pravi objekt” je smešno. Moderno gradbeništvo se usmerja v montažne gradnje zato, ker so bolj zanesljive in kakovostne, pa tudi bolj gospodarne. Kaj pa je za opozicijo “prava gradnja”? Govoriti o tem, da bi namesto prenove, ki bo otrokom nudila odlične pogoje za delo, občina morala zgraditi povsem novo šolo, je neodgovorno, negospodarno in časovno potratno. V celotnem procesu priprav na prenovo je bila opozicija tiho in ni imela pomislekov. Pojavili so se sedaj, ko jim teče voda v grlo, saj vse kaže, da jeseni nimajo več možnosti na volitvah v krajevno skupnost.

Težko je namreč javnost prepričati, da je sedanji župan slab in da bi oni bolje vodili razvoj kraja. Vsakdo lahko vidi napredek in preporod. Razumljiva strategija opozicije torej. Toda, ali obstajajo meje političnega boja? Ali lahko politični boj potepta koristi za otroke?

V želji, da javnosti predstavi resnico, je župan sklical zbor krajanov. In kako se je na to odzvala opozicija? Namesto, da bi se pripravila in na dogodku zagovarjala svojo zgodbo, je raje sklicala svoj zbor krajanov le dan pred tistim, ki ga je sklical župan. Kakšne politične igrice pa so to? Kaj je narobe z zborom krajanov, ki ga je sklical župan? Saj ima čisto vsak krajan možnost, da na tem dogodku predstavi svoje poglede in jih sooči z drugimi. Ali pa mogoče nimajo poguma za soočenje, ker je tudi njim jasno, da je njihova manipulacija le preveč prozorna in brez temeljev.

Letošnje leto bo posebej vroče. Dvoje volitev bo potekalo v obdobju, ko se politični prostor na polno lomi. Tako na državnih kot lokalnih volitvah lahko pričakujemo zelo umazano igro. A tudi ob zavedanju tega konteksta, človek res ne bi pričakoval, da se bo politični boj odvijal na plečih otrok.

Ali ni dovolj pravosodni in medijski atentat? Ali ni dovolj cel niz opozicijskih brc v temo skozi ta mandat? Poteptati interese otrok in graditi politični boj na njihovih plečih je res gnusno dejanje. Naj se opozicija zamisli nad svojim delovanjem in k prepričevanju volivcev raje pristopi s pametni predlogi za prihodnji razvoj kraja. Boj za prihodnost bi bil vsekakor dobrodošel.

Sebastjan Jeretič