KOLUMNA: Po pameti po obali

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob zaprtju obalne ceste je bilo veliko povedanega o novem biseru slovenske Istre, sedaj pa se začenja urejanje tega dela. To bo seveda potekalo postopno in do celovite ureditve ne bo prišlo tako hitro. Zato je še toliko bolj pomembno ustrezno obnašanje vseh tistih, ki bodo novo promenado uporabljali.

Dokler novo območje ne bo vsaj zasilno urejeno, bi bilo lepo, če bi bili kolesarji pozorni na pešce in seveda obratno, da ne bi prihajalo do trkov. Poseben izziv pričakovano predstavljajo t. i. petindvajsetke, s katerimi se bosta ukvarjala mestno redarstvo in policija.

Foto: Vojko Rotar

Probleme z mopedi bodo torej reševali ustrezni organi, korekten odnos med pešci in kolesarji pa bo zaenkrat stvar medsebojne obzirnosti. Ta del obale je namenjen nam in našemu počasnemu in umirjenemu načinu življenja, to ni dirkališče. Tam se bomo za vikend sproščali in če se komu mudi, ima alternative. Pot za kolesarje bo urejena zelo hitro, samo malo potrpljenja, pa bo.

To naj bo zen prostor za sprostitev po primorsko. 

Prvim, najnujnejšim ureditvenim delom na promenadi bodo sledili nekoliko počasnejši koraki. Takrat namreč v igro ponovno vstopi država. Ob hvalospevih vlade, da je ljudem vrnila deset odstotkov obale … gre zahvala bolj obema županoma, Borisu Popoviču in Igorju Kolencu, ki sta vložila leta prepričevanja, da smo od države dobili to prvo “darilo”.

Foto: Vojko Rotar

Sedaj sledi prepričevanje države, da se ta del obale pametno prostorsko uredi. Občini sta že pripravili vrsto izhodišč, sedaj pa je samo od države odvisno, kdaj bo prišlo do celovite ureditve, le da bodo sedaj za to odgovorni drugi organi in drugi ljudje.

Kot je ob zaprtju ceste dejal izolski župan Igor Kolenc, se bomo šele čez leta zavedli, kakšno dragocenost smo dobili. Že prvi vikend je pokazal, kako je lokalno okolje hrepenelo po takem prostoru. Lahko verjamete, da bosta obe občini poskrbeli za hitro ureditev najnujnejšega, s čimer bo zagotovljena tudi varnost. K priganjanju države, da bi prišlo kar najhitreje tudi do celovite ureditve, pa lahko pomembno prispevate s tem, kako boste ta prostor sprejeli. 

Množično, zagotovo, to je že jasno. Pomemben pa je tudi vtis. Zato obzirno in olikano, skulirajte se. To je Mediteran.

Sebastjan Jeretič