KOLUMNA: Humanost po koprsko

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je mednarodni dan boja proti rasizmu in Organizacija združenih narodov nas ob tej priložnosti poziva k prekinitvi diskriminacije migrantov, kar v evropski javnosti sproža raznolike odzive. Evropo je aktualna migrantska kriza povsem presenetila in zmedla, ljudi, vajene našega načina življenja, pa globoko prestrašila.

Ali je upor Škofjotov res neutemeljen in rasističen? Ali pa je razumljiv odziv na nespameten načrt države, da v Škofijah ustvari geto in tempirano bombo? Foto: Vojko Rotar

Ob diametralno nasprotnih pogledih trde levice in desnice je najbolj zmedena zmerna sredina. Tudi sam sem v blogu ob prvem valu migrantov čez naše ozemlje priznal egoizem in željo, da ohranim svoj način življenja. Tudi sam nočem trepetati ob prizorih, ki bi bili podobni dogajanju po velikih evropskih mestih. Toda zavedam se odgovornosti vseh nas, da v tej humanitarni krizi pomagamo po naših močeh. Za trdo desnico sem naiven, za trdo levico pa fašist.

In bolj me moti slednje. Ali je strah res fašističen ali povsem upravičen? Ali je upor Škofjotov res neutemeljen in rasističen? Ali pa je razumljiv odziv na nespameten načrt države, da v Škofijah ustvari geto in tempirano bombo?

Mestna občina Koper hoče iskreno in odgovorno pomagati tistim, ki bežijo pred trpljenjem in svojo srečo iščejo pri nas. Namesto neučinkovitega ustvarjanja geta v sovražnem okolju, ki bi zrcalno sprožilo sovraštvo migrantov do tega okolja, ponujamo res humano rešitev. 

Namesto sovražnega okolja in izoliranega geta bodo  begunci v vsakem našem kraju toplo sprejeti. Na fotografiji koprski župan Boris Popovič (desno) iz sekretar notranjega ministrstva Boštjan Šefic na zboru krajanov na Škofijah minuli teden. Foto: Vojko Rotar

Zavedamo se našega dela odgovornosti in z odprtimi rokami bomo sprejeli vseh petdeset beguncev. Vendar je naš predlog res human in ne le birokratsko pranje rok pred bruseljskimi kontrolorji, ki spremljajo namestitve dodeljene kvote beguncev v Sloveniji. Edini način za humano integracijo beguncev je razpršena naselitev, a tudi to ni dovolj. Ključen element našega modela je v tem, da bodo begunci poleg stanovanja dobili tudi organizirano mrežo pomoči. Vse institucije in mnogi posamezniki se bodo potrudili, da bodo begunci pri nas občutili pravo dobrodošlico. Namesto sovražnega okolja in izoliranega geta bo begunce v vsakem našem kraju čakal topel sprejem.

Kot na številnih drugih področjih bo Koper tudi tokrat pokazal pot do učinkovitega reševanja izzivov. In verjamem, da bo humanost po koprsko pravi zgled tudi za druge. In dovolj je lepljenja oznake fašisti in rasisti tistim, ki upravičeno nasprotujejo neučinkovitim predlogom državnega vrha.

Moje intimno razmišljanje ob prvih zapletih vladnega reševanja begunskega vprašanja lahko preberete tukaj. 

Sebastjan Jeretič

*