DomovKolumneKOLUMNA: Ko se razgali opozicijski blef

KOLUMNA: Ko se razgali opozicijski blef

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred tedni sem tukaj http://www.ekoper.si/kolumne/politicni-boj-demagogija/ pisal o prazni demagogiji koprske opozicije in o nizkotnem izkoriščanju teme brezdomcev za promocijo svetnice Olge France. Včeraj se je še enkrat znova izkazala njena brezobzirnost in pohlep po oblasti, a se je hkrati tudi razgalilo vse laži povezane s tem primerom.

Kaj bo sedaj naredila Olga Franca? Verjamem, da bo končno le utihnila in nehala širiti laži o problematiki brezdomcev v Kopru. Končno se je včeraj resnica izkazala pred očmi varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, ki se je lahko osebno prepričala, za kaj gre v celotni zadevi. Verjamem, da je bila šokirana in zgrožena nad političnim izkoriščanjem teme brezdomstva, zaradi katere je prišla na obisk v Slovensko Istro.

Včeraj se je resnica izkazala pred očmi varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer. Foto: Vojko Rotar

Varuhinja človekovih pravic spoznala, da gre za politično zlorabo

Najprej je varuhinja prišla na »protest«. No, prišla je na srečanje Olge France in štirih brezdomcev, ki naj bi jih občina zanemarjala. A kot si lahko ogledate v tem prispevku http://www.ekoper.si/koper/varuhinja-cp-koprska-obcina-je-primer-dobre-prakse-resevanja-problematike-brezdomstva-foto-video/, je tudi varuhinja spoznala, da gre za politično zlorabo. Glavni govornik te skupine Alen Končnik, ki ga je Olga Franca lansirala v medije, je namreč jasno priznal, da noče sprejeti občinske pomoči in oditi v zavetišče.

Glavni govornik peščice brezdomcev je Alen Končnik, ki ga je Olga Franca lansirala v medije, je namreč jasno priznal, da noče sprejeti občinske pomoči in oditi v zavetišče. Foto: Vojko Rotar

Zakaj? Kar tako, ima pač osebne razloge. Zakaj torej izvaja ta politični cirkus in prihaja na koprsko občino, če potem noče pomoči? No, zakaj sploh prihaja na koprsko občino?! Saj sploh ni naš občan!!! Pa, naj bo jasno, naša občina nudi pomoč za brezdomce in bi ustrezno poskrbela tudi zanj, čeprav nima prav nobene zakonske osnove za svoje zahteve.

Kot je lahko v nadaljevanju ugotovila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ima namreč Mestna občina Koper izredno urejeno infrastrukturo za brezdomce. Še več, ima tudi zelo razvite podporne programe resocializacije. Ko si je ogledala zavetišče, je bila varuhinja pozitivno presenečena, saj je glede na ves politični pomp pričakovala vse kaj drugega kot pa lično urejeno in dobro organizirano infrastrukturo ter tako bogato razvite programe. No, iz te politične farse se je izcimilo vsaj to, da je sedaj tudi varuhinji in državnemu vrhu jasno, da gre v tej zgodbi enostavno za nesramne laži in manipulacijo.

Namesto da bi mediji, kot nekoč, odgovorno poročali in seveda pred tem preverjali zgodbe in zgodbice, so se zadnja leta spremenili v povsem politične aktiviste. Foto: Vojko Rotar

Medijske igrice ustvarjajo politični pomp

No, če razumemo, da laže in manipulira opozicija, ker ji glede na učinkovito in uspešno vodenje občine kaj drugega ne preostane, je povsem nerazumljivo početje medijev. Tudi v tej zgodbi so mediji povsem padli na testu zrelosti in poštenosti. Kako lahko mediji posvetijo takšno pozornost Olgi Franci in njenim lažem, ne da bi preverili dejansko stanje? Kako novinarjev ni sram, da sodelujejo v taki farsi? Ne samo, da sodelujejo, prav zaradi njih se taka zgodba sploh lahko razvije v politični pomp. Zato so v tej nizkotni zgodbi na rovaš brezdomcev prav mediji glavni krivci.

Kot je lahko v nadaljevanju ugotovila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ima namreč Mestna občina Koper izredno urejeno infrastrukturo za brezdomce. Foto: Vojko Rotar

Olga Franca pač očitno nima česa pametnega predlagati občinskemu vodstvu in se v javnosti ne more pokazati s pozitivnimi projekti. Čeprav gre človeku lahko na bruhanje, ko vidi nizkotno zlorabo brezdomcev v politične namene, to nekako lahko celo prebavi. Ampak kako prebaviti zlobnost novinarjev, ki namesto opravljanja svoje naloge in preverjanja resničnih dejstev, tako veselo sodelujejo v političnem boju? In potem so vsi užaljeni, ko jih kritiziraš in razgališ njihovo pokvarjenost.

Namesto da bi mediji, kot nekoč, odgovorno poročali in seveda pred tem preverjali zgodbe in zgodbice, so se zadnja leta spremenili v povsem politične aktiviste. Zato imamo portal eKoper. Zato, da vas lahko obveščamo in predstavljamo dejstva, medtem ko vam stari mediji prodajajo politične laži.

Sebastjan Jeretič