KOLUMNA: Kako učinkovito integrirati begunce?

Kolumne Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko je koprski župan Boris Popovič odgovoril na vprašanja glede komunikacije z ministrstvom in obenem podprl krajane Škofij, se je odprlo vprašanje, kako učinkovito integrirati begunce, ki so bili s kvoto dodeljeni Mestni občini Koper.

Župan je večkrat poudaril, da občina sprejema svoje obveze glede reševanja begunskega vprašanja in da bo aktivno sodelovala pri namestitvi predvidenih petdesetih beguncev. Ključno pa je, da se ta naloga izvede karseda učinkovito.

Neučinkovit vladni pristop k reševanju problematike beguncev

Tudi v tem primeru se je namreč izkazalo, da vladni pristop k reševanju tega problema enostavno ni učinkovit. Ne samo da vlada s svojimi odločitvami na vsakem koraku sproža strahove in bega ljudi, ki se nato povsem razumljivo odzovejo, vlada je pri vsem skupaj še preveč lena.

Vladni pristop k reševanju problema enostavno ni učinkovit. Foto: Vojko Rotar

Seveda je za vlado najlažje, da vse predvidene begunce namesti na par lokacij po državi, kar bi pomenilo veliko število beguncev na enem mestu. To je najenostavnejša in najhitrejša “rešitev”. Pa vendar je povsem jasno, da ta bližnjica nikakor ne vodi do prave rešitve. Krajani, še posebej manjših mest, tega enostavno ne bodo sprejeli.

Ali to pomeni, da so nestrpni? Ne. In njihov odziv je povsem razumljiv. Kar pa je še bolj pomembno, je dejstvo, da je to najslabša rešitev tudi za begunce. Kot da niso dovolj pretrpeli doma in na poti do nas, sedaj jih hočejo naseliti še v geto in jih podvreči nezaupljivosti okolja ter jih hkrati še ločiti od skupnosti, v katero naj bi se integrirali. Ko je župan Boris Popovič ob podpori krajanov Škofij poudaril, da begunce v občino sprejema z odprtimi rokami, a da ne morejo biti vsi nameščeni na enem samem mestu, temveč po ena družina na posamezen kraj, so nekateri podvomili, da bi bilo to sploh izvedljivo. Strinjali so se, da bi bila to tudi za integracijo beguncev najboljša rešitev, a niso verjeli, da bi se jo dalo uresničiti.

Odziv krajanov je povsem razumljiv. Foto: Vojko Rotar

No, če bi imela vlada ključno vlogo pri uresničevanju te tako za begunce kot tudi za krajane najboljše rešitve, potem bi bil dvom kar upravičen. Toda Mestna občina Koper obljube izpolnjuje učinkovito in ekspresno. Že prvi dan je ponudila konkretno rešitev za nekaj družin, kar je dovolj za trenutne potrebe vlade. Sočasno se seveda že iščejo tudi rešitve za namestitev preostalih družin.

OBLJUBE SE IZPOLNJUJEJO: Župan Boris Popovič že ponudil prvi alternativni predlog za namestitev beguncev

Država naj sprejme ponujeno rešitev

Sedaj je pomembno samo eno: da država, ki je edini odločevalec, sprejme to najboljšo rešitev. Vsakdo razumen bi jo seveda sprejel. Edino odprto vprašanje so okoliščine in pogoji, pod katerimi je vlada sklenila najemno pogodbe za nekdanji hostel na Škofijah in bo morda le zato vztrajala pri svoji neučinkoviti rešitvi.

Iz oddaje 24ur: Župan Boris Popovič ponudil roko državi pri reševanju problematike Škofij

Že pred časom sem ob najbolj množičnem begunskem valu pisal o tem, da vlada ne zna pomiriti ljudi in strateško komunicirati o tem osrednjem problemu današnje Evrope. Vlada je sicer v nadaljevanju dokaj učinkovito uredila razmere, sedaj pa je pred ključnim izzivom. Kako trajno izpolniti svoje obveznosti do mednarodne skupnosti?

Brez zaupanja krajanov in konkretnih rešitev se bo vlada na vsakem koraku soočala z upravičenimi upori, ki bodo povsem onemogočili, da bi Slovenija izpolnila svoje mednarodne in humanitarne obveznosti. Ali se vam res zdi učinkovito, da se v določenih krajih po Sloveniji organizira geta v sovražnem okolju, kar bo vodilo v eskalacijo osamitve beguncev?

Sedaj je pomembno samo eno: da država, ki je edini odločevalec, sprejme to najboljšo rešitev, ki so jo predlagali krajani z županom Borisom Popovičem na čelu. Vsakdo razumen bi jo seveda sprejel. Foto: Vojko Rotar
Sebastjan Jeretič, avtor kolumne

Ali pa bo tem ljudem omogočena prava integracija tako, da se v več mest ali krajev naseli po ena družina. Prav v vsakem kraju bo ob nasprotnikih še več takih ljudi, ki bodo družino sprejeli in ji pomagali.

Še več, branili jo bodo tudi pred tistimi najbolj nestrpnimi nasprotniki. In končno, nasprotniki niti ne bodo imeli toliko argumentov za nasprotovanje.

Pozivam vlado, da sprejme rešitev, ki ji jo je predlagal župan Boris Popovič. In pozivam krajane, da se organiziramo in v svojem kraju humano sprejmemo po eno begunsko družino, ki je žrtev neznosnih življenjskih razmer v domovini in ki je že na poti do nas dovolj pretrpela.

Sebastjan Jeretič
*