DomovKultura110. obletnica rojstva slikarja Hermana Pečariča s Škofij

110. obletnica rojstva slikarja Hermana Pečariča s Škofij

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Istrski grmič, v četrtek, 24. maja, ob 19. uri, v dvorani zadružnega doma Škofije organizira prireditev “Slikar sončne istrske pokrajine”, ki bo posvečena 110. obletnici rojstva akademskega slikarja Hermana Pečariča.

Nad slikarstvom je Hermana Pečariča navdušil avstrijski častnik, slikar, ki je pri družini Pečarič stanoval med prvo svetovno vojno, Pečarič je tako ljubiteljsko slikal celo mladost.

Leta 1941 je bil v Mariboru aretiran in je drugo svetovno vojno preživel zaprt v nemških zaporih in taboriščih. V zaporu se je spoprijateljil s črnogorskim slikarjem Petrom Lubardoi v taborišču ustvaril okoli 450 risb, skic in slik. Od tega se je ohranilo le kakšnih 220 del, kar pa še vedno velja za največji taboriščni opus na ozemlju bivše Jugoslavije.

V čast njegovih del bodo tako v četrtek, ob 19. uri, na Škofijah v zadružnem domu pripravili zanimiv program, ki ga bodo obogatili člani Kulturnega društva Istrski grmič, učenci Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije in kustosinja Obalnih galerij Majda Božeglav Japelj, ki bodo predstavili umetnikovo življenjsko pot. Na odru se jim bodo pridružili še Teja Udovič Kovačič, ki bo zaigrala na harmoniko, Tina Božič vam bo pričarala glasbeno pravljico z violino, Ženska vokalna skupina Dekleta s Škofij in Vaški kvartet pa vas bodo pobožali s svojimi glasovi.