DomovKultura8. SLIKARSKI EKSTEMPORE: Sveže in sončne likovne upodobitve

8. SLIKARSKI EKSTEMPORE: Sveže in sončne likovne upodobitve

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Dobrodošlica na otvoritvi razstave 8. dvodnevnega slikarskega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra z naslovom »Sveže. Sončno. Sočno!« je bila minulo soboto izrečena kar v sedmih različnih jezikih. V vremensko prijaznem vikendu med 18. in 19. majem so likovniki iz vse Slovenije in iz različnih koncev Evrope, ki jih je življenje zaneslo k nam ali v bližnjo soseščino, iskali lastne interpretacije svežine, sončnosti in sočnosti letošnje pomladi v Kopru.

Povsem prosta izbira motiva je omogočila popolno ustvarjalno svobodo in interpretacijo. Rezultat likovnega druženja tako še nikoli ni bil tako presenetljiv in heterogen. Zelo spodbudno je tudi dejstvo, da se projektu pridružuje vedno več novih obrazov z novimi in drugačnimi pristopi, kvaliteta slikarskih izdelkov pa konstantno narašča.

Platna je večina sodelujočih prevzela že v četrtek popoldne, kar nakazuje pozitivno naravnano ustvarjalno tekmovalnost. Najbolj pogumni likovniki so se v soboto ob slikarskih izzivih uspešno spoprijeli tudi z zvedavimi pogledi in vprašanji številnih turistov, ki so preplavili mestno jedro Kopra.

V strokovni komisiji z likovno pedagoginjo, diplomirano oblikovalka Dragico Samsa na čelu, sta bila še akademska slikarka in likovna pedagoginja Fulvia Grbac ter akademski slikar in grafik specialist Janez Matelič. Komisija je avtonomno določila hierarhijo in število nagrajenih del, pri ocenjevanju je poleg izvirnosti likovne rešitve upoštevala predvsem sporočilnost likovnega dela samega.

Taljub  Lapanje iz Portoroža je za ekspresivni prikaz sprehoda v senci ulice prejel prvo nagrado. Igra toplih in hladnih barv govori o avtorjevem intimnem doživljanju žanrskega prizora skozi netipični modulacijski prikaz prostora.

Druga nagrada je razveselila Mirana Vodopivca iz Sečovelj, ki se je na svojevrsten način v rdeče – rumeno – modrem kontrastu približal abstraktnemu ekspresionizmu, tretjo nagrado pa so člani komisije dodelili Ingrid Novak iz Kopra. Avtorica je z izbiro komplementarnega kontrasta ujela posebno atmosfero, horizontalno kompozicijo motiva marine razbijajo nežni valovi v igri z lebdečimi oblaki, so zapisali v obrazložitvi.

Enakovredna priznanja za likovni dosežek so prejeli Anna Berg Škvor iz Portoroža, Elsa Delise iz Trsta,  Alenka Ana Stante iz Ljubljane in Dušan Jovanić iz Grinjana. Letošnje likovno srečanje je bilo najbolj uspešno za Društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža, saj so med nagrajenci kar trije njeni člani (Lapanje, Vodopivec in Berg Škvor).

Sodelujoči likovniki pa so za najbolj uspel izdelek tega likovnega dogodka razglasili delo Polone Kunaver Ličen iz Ajdovščine.

Na sobotni otvoritvi razstave v pritličju in v atriju Pretorske palače so bila razstavljena vsa likovna dela, ki so nastala na dvodnevnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Pretorska palača bo izbor slik gostila do 15. junija 2018, hkrati bo del razstave predstavljen v kavarni Loggia. Nato se bo razstava  preselila v kavarno Loggia, kjer bodo slike razstavljene v več terminih.

Nagrajencem letošnjega ekstempore bodo poleti 2019 omogočene samostojne slikarske razstave in predstavitve v Pretorski palači. Prejemniki priznanj in pohval bodo nagrajeni s samostojnimi razstavami v kavarni Loggia.

Od leve proti desni nagrajenci Ingrid Novak, Mirko Vodopivec, Polona Kunaver Ličen, Dušan Jovanić, Alenka Ana Stante, Elsa Delise in Anna Berg Škvor. Prvonagrajeni Taljub Lapanje se zaradi poslovnih obveznosti otvoritve razstave ni mogel udeležiti. Foto: Polona Iskra

V spodnji galeriji pa si lahko ogledate še ostala dela, ki so navduševala na 8. likovnem ekstempore.