DomovKulturaIgralec Boris Cavazza prejel zlati red za zasluge

Igralec Boris Cavazza prejel zlati red za zasluge

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj z zlatim redom za zasluge odlikoval igralca Borisa Cavazzo za izjemen ustvarjalni opus. Ob tem je podelil še tri medalje za zasluge: skladatelju Avgustu Ipavcu, predsedniku Kulturnega doma v Gorici Igorju Komelu ter Mihaelu in Jelici Horjak za promocijo Kočevskega.

Boris Cavazza je zlati red za zasluge prejel za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je v zadnjih petih desetletjih odločilno zaznamoval slovenski gledališki in filmski prostor, kot tudi za predano pedagoško delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Ljubitelje gledališča je Cavazza očaral že s prvimi epizodnimi liki, dokončno pa je občinstvo prepričal z izjemno ustvarjalno energijo v glavnih vlogah. »Je nemirni iskalec in ustvarjalec, katerega upodobitve strasti, izgub, bolečin, ponižanj in iluzij njegovih junakov so se trajno zapisale v slovenski gledališki spomin. Na domačih in tujih odrih je odigral nad 100 vlog in zanje prejemal najprestižnejše nagrade. V 90-ih letih se je začel uveljavljati tudi kot gledališki režiser,« piše v utemeljitvi, posredovani iz predsednikovega urada.

Cavazza se je uveljavil tudi v svetu filma in prav tako prejel številne nagrade. Skupno je nastopil v 50 filmih in napisal scenarije za štiri celovečerce. Poleg navedenega pa je Cavazza kot redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo med letoma 1995 in 2002 kalil igralski podmladek, ki je v njem prepoznaval igralski vzor, karizmatičnega ustvarjalca in živo legendo, še piše v utemeljitvi.

»Boris Cavazza je brez dvoma človek, ki je našemu gledališču ogromno dal. Pionirski duh v njem je vedno iskal nove začetke in nove poti. S svojim obsežnim igralskim opusom in pedagoškim zanosom je zasejal seme velikega upanja za razcvet gledališke umetnosti pri nas. Brez njega nase gledališče ne bi bilo taksno kot je. Je pa postavil tudi človeške in delovne standarde, brez teh je vsak napor in vizija zaman. Nagrade in časti, ki jih prejema že vrsto let, govorijo o svetlobi in moči v njem,« je ob tej priložnosti o Cavazzi povedala direktorica Gledališča Koper, Katja Pegan.

Boris Cavazza je v svoji 50-letni igralski karieri večkrat stal na vseh slovenskih gledaliških odrih, dolga leta pa je bil tudi prvo ime Gledališča Koper. Cavazza je bil tudi med tistimi, ki so v letih 2000, 2001 pomagali ustanoviti poklicno gledališče v Kopru, od 2002 pa je bil v njem zaposlen tudi kot igralec. Januarja letos je tako prav v koprskem hramu kulture s predstavo Zadnje lune zaokrožil svojih 50 let igranja.