DomovKulturaObeležitev 110. obletnice slikarja Hermana Pečariča s Škofij

Obeležitev 110. obletnice slikarja Hermana Pečariča s Škofij

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob podpori Mestne občine Koper je Kulturno društvo Istrski grmič včeraj v dvorani zadružnega doma Škofije s prireditvijo “Slikar sončne istrske pokrajine”, počastilo 110. obletnico rojstva akademskega slikarja Hermana Pečariča. V njegovo čast so preimenovali tudi dvorano Zadružnega doma Škofije, ki se od včerajšnjega dne imenuje Dvorana Hermana Pečariča. Praznovanja obletnice se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič.

Prireditve se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič. Foto: ekoper.si

Hermana Pečariča, ki se je rodil 6. marca 1908 na Spodnjih Škofijah je nad slikarstvom navdušil avstrijski častnik in slikar, ki je pri družini Pečarič stanoval med prvo svetovno vojno.

Ker je imel velik smisel za risanje je mali Manćo, kot so Pečariču pravili po domače, že zgodaj sanjaril o tem, da bi postal slikar. Kljub temu se je moral po vojni, zaradi takratnih razmer, izučiti za trgovskega pomočnika, da je lahko pomagal družini. Pa vendar sanje so ostale. Svojo pot je nadaljeval v Ljubljani, nato v Beogradu, Dalmaciji in Mariboru, kjer je likovno dozoreval.

Slike Hermana Pečariča. Foto: ekoper.si

Leta 1941 je bil v Mariboru aretiran in je drugo svetovno vojno preživel zaprt v nemških zaporih in taboriščih. V zaporu se je spoprijateljil s črnogorskim slikarjem Petrom Lubardo in v taborišču ustvaril okoli 450 risb, skic in slik. Od tega se je ohranilo le kakšnih 220 del, kar pa še vedno velja za največji taboriščni opus na ozemlju bivše Jugoslavije.

Po evakuaciji taborišča leta 1945 se je Pečarič vrnil v Beograd in se tam vpisal na Akademijo likovnih umetnosti in leta 1950 diplomiral na slikarskem odseku star že 42 let. Vrnil se je na Škofije od tu pa se nato preselil v Piran, ki ga je na svojih slikah velikokrat tudi upodobil. Med njegovimi deli je med drugim velikokrat zaslediti tudi motiv ribiča in delovnega kmeta, predvsem pa je rad upodabljal pokrajino.

Foto: ekoper.si

Obsežen opus njegovih del danes tako najdemo v Piranu, v galeriji, ki nosi njegovo ime, včeraj pa so obiskovalci prireditve imeli možnost videti njegova dela, ki jih hranijo v svojih domovih posamezniki s Škofij, ki so njegova dela kupili oz. jim je svoje slike podaril Pečarič sam.

Skozi življenje Hermana Pečariča so nas včeraj tako popeljali člani Kulturnega društva Istrski grmič, učenci Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije in kustosinja Obalnih galerij Majda Božeglav Japelj, svoj umetniški pečat pa so na odru pustili še Teja Udovič Kovačič, ki je zaigrala na harmoniko, Tina Božič  je pričarala glasbeno pravljico z violino, Ženska vokalna skupina Dekleta s Škofij in Vaški kvartet pa so nas pobožali s svojimi glasovi. Ob koncu prireditve je sledilo še odkritje novega imena Zadružnega doma Škofije, ki se po novem imenuje Dvorana Hermana Pečariča.