DomovKulturaPrivoščite si letni kino na Martinčevem trgu

Privoščite si letni kino na Martinčevem trgu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Zavod otok v sodelovanju s skupnostjo Italijanov  »Santorio Santorio« Koper in Postajo Topolove v nedeljo, 3. junija, ob 21. uri na Martinčevem trgu v Kopru pripravlja letni kino, kjer bodo razpeli filmsko platno in z brezplačno projekcijo italijanskega filma “Veliki pretres” napovedali mednarodni filmski festival Kino Otok.

Filmsko druženje na letnem kinu na Martinčevem trgu bo obiskal tudi režiser filma Sandro Baldoni in botra filma jezikoslovka, univerzitetna profesorica in publicistka Vesna Mikolič.

V filmu boste spremljali zgodbo o času, ko v oktobru leta 2016 Italijo pretrese najmočnejši potres zadnjih štiridesetih let. Avtor se poda pod ruševine – med ljudi, v samo srce doživetja potresa – na popotovanje, ki nazorno prikaže globoke strahove, tesnobo, jezo in upanje ljudi, ki se ne zanašajo na pomoč državnih institucij, temveč raje stopijo skupaj in si začnejo na novo organizirati pretreseni vsakdanjik. Film je prejel nagrado italijanskih filmskih kritikov in novinarjev, nagrado nastro d’argento,  za najboljši dokumentarni  film 2017.

Trenutek ujet v filmu Veliki pretres. Foto: Zavod otok

»Domačini si v improviziranih skupnih prostorih delijo izkušnje, ponudijo ramo, prakticirajo različne psihoterapije, plešejo, molijo. Šele tu ugotovijo, kaj zares šteje v življenju: medsebojna pomoč in ljubezen, ki si ju starejši zakonski par kot vedno izkazuje s poljubom pred spanjem in ki si ju izkazuje celotna skupnost od jutra do mraka,« je o filmu povedala Vesna Mikolič.

Režiser in tekstopisec Sandro Baldoni je za svoj prvi celovečerni film Strane storie (1994) med drugim prejel nagrado za najboljši prvenec na beneškem filmskem festivalu. Film Italian Dream (2007) se je uvrstil na program filmskega festivala v Torontu. Leta 2016 pa je ustanovil podjetje Acqua su Marte, »prostor za razvijanje novih idej«, ki se ukvarja s spletno in filmsko produkcijo.

V nedeljo, 3. junija, ob 21. uri se na Martinčevem trgu torej obeta zanimiv filmski večer.