DomovKulturaAkademski zbor primorske univerze konec tedna v Bolgarijo

Akademski zbor primorske univerze konec tedna v Bolgarijo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se bo konec tedna odpravil v bolgarsko Sofijo, kjer se bo v okviru projekta Erasmus+ udeležil prvega dela dvoletnega projekta evropske vzhodno-zahodne sakralne zborovske glasbe. Pred tem se bo v četrtek na Obali predstavil s koncertom sakralnih skladb domačih skladateljev ter pravoslavne ruske liturgije.

Projekt EastWestChord – West versus East Choral Music bo povezan z izobraževanjem odraslih in poudarkom na glasbeni vzgoji. Pri tem se se bodo srečali partnerji iz treh držav: APZ primorske univerze iz Slovenije, Choral Society Armonia of Preveza iz Grčije, ki je med drugim koordinator projekta, in domačim zborom Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir. Na njem bodo udeleženci projekta – glasbeni učitelji, dirigenti, glasbeniki, zboristi in mladi, ki se ukvarjajo z glasbo – primerjali različne pristope sakralne glasbe iz vzhodne Evrope s tisto iz zahodne Evrope.

Kot so sporočili iz primorskega zbora, je projekt inovativen na različne načine. Čeprav Choral Society Armonia of Preveza že več kot 30 let organizira mednarodni zborovski festival, v okviru katerega poteka tudi mednarodno zborovsko tekmovanje v sakralni glasbi, bodo tokrat prvič pripravili podrobno analizo, poučevanje in usposabljanje na temo spoznavanja sakralne glasbe iz različnih delov Evrope.

Foto: APZ

To bo tudi prvi projekt, na katerem se bodo med seboj povezali in sodelovali trije zbori iz različnih držav. Ker so iz različnih držav, z različno glasbeno kulturo in načinom petja, verjamejo, da bodo lahko veliko prispevali k projektu tako teoretično kot v praksi.

Preden pa se bodo študenti pevci primorske univerze, ki jih umetniško vodi Ambrož Čopi, odpeljali na vzhodni del Balkanskega polotoka, se bodo v četrtek, 12. aprila, v Šmarjah pri Kopru predstavili s koncertom sakralnih skladb primorskih in nekaterih drugih slovenskih skladateljev ter s pravoslavno liturgijo ruskega skladatelja Maximiliana Osseyevicha Steinbergerja z začetka 20. stoletja. Koncert bo ob 20. uri v cerkvi Brezmadežne Device Marije.