DomovNaši krajiAPZ UP s poklonom ob petstoti obletnici oltarne pale

APZ UP s poklonom ob petstoti obletnici oltarne pale

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Minilo je 500 let od takrat, ko je za potrebe koprske škofije beneški slikarski mojster Vittore Carpaccio izdelal znamenito oltarno palo, ki jo še danes lahko občudujemo v koprski stolnici. 

V čast petstote obletnice oltarne pale so in še potekajo številni dogodki in prireditve. V Pokrajinskem muzeju Koper lahko spremljate restavriranje orgelskih kril s Carpaccievimi poslikavami, v organizaciji društva Histria pa je pred kratkim potekala znanstvena konferenca na temo oltarne slike. Številni dogodki ob zavidljivi obletnice se kar vrstijo.

Carpaccio Convegno3

Tudi Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se bo poklonil zavidljivi obletnici Carpaccieve umetnine. V okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe ”Simfonic voices” je pevski zbor v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper pripravil koncerte klasične glasbe. Koncertni cikel sta podprla tudi Mestna občina Koper in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Obudili bodo glasbene cukrčke iz renesanse, baroka in drugih obdobij. S koncerti želijo popeljati poslušalce v čas, ko je bil Koper na umetniškem vrhuncu. Da pa ne bi ostali samo v preteklosti, nas bodo razvajali tudi s številnimi novostmi iz sveta glasbe.

DSC_4775

Prvi štirje koncerti bodo v Pokrajinskem muzeju Koper. Za ljubitelje baroka bosta organizirana dva baročno obarvana instrumentalna koncerta ter dva vokalna, kjer boste lahko prisluhnili izvedbam skladb renesančnega mojstra Jacobusa Gallusa. Poleg tega vas čaka tudi cela vrsta prvih izvedb del slovenskih skladateljev in druge novosti iz sveta glasbe. Sklepni koncert bo v stolni cerkvi v Kopru. MePZ Obala bo skupaj z baročnim ansamblom izvedel dela rojaka Antonia Tarsie in drugih baročnih skladateljev. *

Spored prihajajočih koncertov cikla Simfonic voices: CARPACCIO 500
Sobota, 8. 10. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper:
Nejc Avbelj, violina
Uroš Bičanin, violina
Klavdija Jarc Bezlaj, violina
Špela Pirnat, viola
Hana Lavrinc, viola
Katarina Kozjek, violončelo
Eva Dolinšek, čembalo
Sobota, 29. 10. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper:
komorni zbor Utopija in realnost
dir. Ragnar Rassmunsen in Urša Lah
Torek, 8. 11. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper:
zbor Slovenske filharmonije
dir. Martina Batič
(v sodelovanju z bienalom sodobne glasbe Koper)
Sobota, 19. 11. 2016, ob 20. uri, Pokrajinski muzej Koper:
Eva Dolinšek, čembalo
Patrick Quaggiato, tolkala
Sreda, 30. 11. 2016, ob 20. uri, stolna cerkev Koper:
MePZ Obala Koper
Sebastjan Vrhovnik, dirigent
baročni ansambel Akademije za glasbo Ljubljana
pevski solisti
dirigent: Egon Mihajlović