DomovNaši krajiGlasbena dediščina Istre brez meja ali Vruja praznuje 15 let

Glasbena dediščina Istre brez meja ali Vruja praznuje 15 let

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Leta 2001 sta stara glasbena sodelavca Luciano Kleva in Marino Kranjac ustanovila glasbeno skupino Vruja. V narečju vruja pomeni izvir, studenec.

Vruja želi predstavljati dediščino Slovencev, Italijanov in Hrvatov iz Istre. Tudi člani skupine sestavljajo Istro v malem, saj so nekateri iz slovenske Istre, drugi so pripadniki italijanske manjšine, tretji pa imajo korenine v srednji in južni Istri. Tako pojejo v narečjih treh avtohtonih narodov regije, ki jo glasbeno predstavljajo. S tem opozarjajo na večkulturno in večetnično identiteto prostora, iz katerega prihajajo.

DLJ_9864a
Foto: Arhiv skupine Vruja

Vruja ostaja pri glasbenem poustvarjanju na svoj prepoznaven način zvesta istrskim ljudskim glasbilom. Tako pri predstavljanju godčevskega izročila iz severne Istre uporablja violino – šknt, mali istrski bas na dve struni – bajs, harmoniko, desko za pranje perila, klarinet in diatonično harmoniko – trieštino. Pri izvajanju glasbe iz južne Istre pa igrajo na tipična glasbila tega področja, kot so sopele, dvojnice in mih. Skupina Vruja je do sedaj izdala štiri glasbene zgoščenke, nekatere so tematske in plod glasbenih raziskav, kajti nekateri člani skupine, zlasti pa Marino Kranjac, že leta raziskujejo izročilo na terenu. Pomembno vlogo ima Marino Kranjac tudi na pedagoškem področju, saj kot mentor izvaja delavnice v šolah, poletnih mladinskih taborih ter plesne in inštrumentalne delavnice, namenjene tako otrokom kot odraslim.

Letošnjo obletnico je skupina obeležila najprej na slavnostnem koncertu 14. aprila v dvorani sv. Frančiška v Kopru. Želeli pa so praznovati tudi na vasi, zato so skupaj s skupino Calicanto iz Italije, rap triom Krkuča Kunekšon in mlado godčevsko zasedbo Zingelci 27. avgusta pripravili glasbeni dogodek v Laborju.

Skupino Vruja danes sestavljajo: Alenka in Marino Kranjac, Rok Kleva Ivančič, Peter Kaligarič, Gabrijel Križman, Gorast Radojević in mlada tolkalistka Veronika Vižintin.

»Občinstvo je tisto, kateremu skupina s hvaležnostjo podaja svojo glasbo. Ko glasbeniki dobijo potrditev občinstva, so s tem poplačani za svoj trud in dobijo nov zagon pri svojem ustvarjanju,« so povedali člani skupine Vruja.

Vruja je v letih delovanja pridobila sloves svežega, iskrivega in občutenega izvajalca glasbene dediščine Istre. Publika lahko tudi v prihodnje pričakuje, da bo iz pozabe potegnjena še marsikatera pesem. Vruja bo prav gotovo še dolgo delovala kot pravi glasnik istrske tradicije. *