DomovNaši krajiPrenovljena Hiša Carpaccio bo odprla svoja vrata

Prenovljena Hiša Carpaccio bo odprla svoja vrata

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Ena najstarejših koprskih stavb, Hiša Carpaccio, ki je desetletja propadala, bo od srede na ogled v prenovljeni podobi.

V njej bo našla prostor razstava o slavnem beneškem slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je živel in ustvarjal v Kopru.

carpaccio cela
Hiša Carpaccio je s skoraj 700 leti neprecenljiv biser koprske kulturne dediščine. Foto: arhiv ekoper.si

Hiša Carpaccio je ena najstarejših koprskih hiš in je s skoraj 700 leti neprecenljiv biser tukajšnje kulturne dediščine. Ne samo zato, ker naj bi v njej živel in ustvarjal znani likovni mojster Vittore Carpaccio, ampak tudi zaradi pestre in bogate zgodovine našega mesta, ki se je pisala tudi v prostorih te hiše na Carpacciovem trgu v Kopru.

Ob odprtju Hiše Carpaccio bodo razglašeni tudi zmagovalci natečaja »Fotografski ex-tempore Carpaccio500«, zanimanje pa vzbuja že samo dejstvo, da bo za oglede odprta stavba, ki v sebi skriva kar sedem stoletij zgodovine, od razcveta in propada Beneške republike, prihoda Napoleonove vojske, Avstro-Ogrske, Kraljevine Italije, Jugoslavije in naposled samostojne Slovenije.

Stavba je desetletja propadala, v vmesnem obdobju je bila sedež mestnega nočnega kluba in plesne šole, sedaj pa ji Mestna občina Koper in Pokrajinski muzej Koper dajeta novo, svetlejšo podobo.

carpaccio 1
Foto: arhiv ekoper.si

Otvoritev prenovljene hiše bo potekala v sklopu projekta ob 500-letnici nastanka Carpaccieve oltarne slike Marije z otrokom in svetniki. *