DomovNaši krajiFrivolus – festival uličnih umetnikov prihaja v Koper

Frivolus – festival uličnih umetnikov prihaja v Koper

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Na koprskih ulicah in trgih bo kmalu mogoče srečati klovne, čarovnike, akrobate, ulične glasbenike in izvajalce različnih umetniških zvrsti. V mesto namreč prihaja ulični festival umetnikov – Frivolus, ki bo gostil več kot 50 uličnih umetnikov iz različnih delov Evrope.

Od 14. do 16. oktobra letos  v Koper prvič prihaja Frivolus - festival ulične umetnosti. Foto: soup.si
Od 14. do 16. oktobra letos v Koper prvič prihaja Frivolus – festival ulične umetnosti. Foto: soup.si

Pod pokroviteljstvom Mestne Občine Koper se bo prvi Frivolus odvijal od 14. do 16. oktobra v starem mestnem jedru Kopra.

Program bo povsem brezplačen in namenjen najširšemu krogu ljudi. Vabljeni ste torej vsi, od najmlajših do najstarejših, od domačinov do tujih obiskovalcev. Tridnevni festival bo potekal od 10. do 20. ure, in sicer na Titovem, Prešernovem in Gortanovem trgu ter na Čevljarski in Župančičevi ulici.

Na kulturno-umetniškem dogodku bo prikazani sodobni pristopi uličnega gledališča, ki se opirajo na svetovne trende in sledijo kombinaciji glasbe, plesa in žongliranja z zahtevnimi znanji, kot so npr. akrobacije in bruhanje ognja.

14117804_1771664689748662_1081001806640801071_n
Festival bo gostil klovne, žonglerje, čarovnike, akrobate, igralce, iluzioniste in še mnogo več. Foto: soup.si

Festival bo gostil več kot 30 predstav uličnih umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Nemčije.

V času festivala se bo dopoldan odvilo 5 otroških predstav, in sicer otroška predstava Skoraj najboljši cirkus (teater Cizamo), Odiseja (umetnik Sam Sebastian), Vodnjak želja (Vesna Lamovšek in Katarina Kurinčič) ter predstavi Stiltbike Sound System in Balooni show (skupina Martiniuss, Hrvaška).

Vsak dopoldan bodo organizirane otroške delavnice, na katerih se bodo otroci učili različnih trikov uličnih umetnikov.

Program bo povsem brezplačen in namenjen širši javnosti, od najmlajših do najstarejših. Foto: soup.si
Program bo povsem brezplačen in namenjen širši javnosti, od najmlajših do najstarejših. Foto: soup.si

Popoldansko-večerne predstave za odrasle bo otvoril Gavin Hay s predstavo Jack Flash Show, nato bo na sporedu cirkuški ulični performance, ki ga bodo izvajali El Cric iz Hrvaške. Zadnja bo na vrsti predstava D politik, ki jo bodo odigrali Goran Završnik, Luka Korenčič in Jan Hrušovar.

Na festivalu bo sodelovala tudi skupina Čupakabra s predstavama Cirkus Kolibris in Šola za zmaje. Iz Nemčije prideta Adam Read in Pelle Ask s predstavo Lost Wheels of time, iz Italije pa bodo gostovali Skizzo & JF s predstavo Circus Off. Predstavo za odrasle z naslovom Magični kabaret bo odigral Magic Wladimir, skupina Kreaktiv pa bo za zabavo poskrbela s predstavo Ognjeno-svetlobni ulični cirkus. Napovedujejo se še druge zanimivosti, o katerih lahko več preberete na festivalski zloženki.

V primeru slabega vremena bodo predstave v koprski Taverni in protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega. *