DomovKulturaBogato dogajanje ob kulturnem prazniku

Bogato dogajanje ob kulturnem prazniku

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri, v petek, 8. februarja, ko obeležujemo slovenski kulturni praznik, vam v destinaciji Koper prav gotovo ne bo dolgčas. 

Na Prešernovem trgu v Kopru boste lahko praznik obeležili s prireditvijo Dan poezije. Obiskovalci bodo ob 12. uri lahko prebirali Prešernove poezije, poezijo slovenskih pesnikov ali pa morda celo predstavili svojo pesniško nadarjenost. Med 10. in 16. uro pa lahko prost dan izkoristite za brezplačni ogled koprske Pretorske palače. Več aktivnosti na ta dan pripravljajo tudi v Pokrajinskem muzeju Koper, kjer bodo praznik kulture proslavili z odprtjem posebne razstave z naslovom Nakit ostane. Dediščina, naš najdragocenejši nakit. Razstavo, ki bo v atriju muzeja na ogled do 7. aprila, bosta ob 19. uri odprla veleposlanica Republike Srbije Zorana Vlatković in paroh II koprske pravoslavne cerkve Dejan Mandić.

V muzejski galeriji na Kidričevi 23a in v palači Belgramoni Tacco pa se bodo med 10. in 21. uro odvijale različne aktivnosti. Ob 10. uri bodo v muzejski galeriji delavnice za otroke z naslovom Nazaj v prihodnost – kaj me dediščina uči?, na katerih bodo otroci s pomočjo občutenja, doživljanja in kreativnega izražanja spoznali kamen in suhi zid. Skozi igro bodo spoznali ustvarjalnost naših prednikov, raziskovali dediščino in se hkrati učili prisluhniti svojim občutjem. Z igrivimi vajami senzibilizacije pa bodo razvijali čuječnost in celosten odnos do okolja ter prepoznavali vrednote in potenciale dediščine.

Ob 10.10 pa bo v Palači Belgramoni Tacco Dan odprtih vrat konservatorsko-restavratorske delavnice za keramiko in kamen. Tako si boste lahko ogledali prostor, kjer se konservirajo in restavrirajo keramični in kamniti predmeti. Fotografska dokumentacija pa vam bo omogočila vpogled v njihovo stanje ohranjenosti ob prevzemu v obdelavo. Slovenski kulturni praznik bodo obeležili tudi na podeželju. Tako ste že nocoj vabljeni v Kulturni dom Puče, kjer bo ob 18. uri prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri bodo s pesmijo in recitacijami nastopili člani KD Alojz Kocjančič.  V Hiši od Bardinca v Loparju pa boste jutri med 14. in 17. uro lahko prisluhnili branju Prešernovih poezij ob prasketanju ognja v črni kuhinji.