DomovKulturaOd žlahtne kapljice in smeha na odrskih deskah do Istrskega karnevala

Od žlahtne kapljice in smeha na odrskih deskah do Istrskega karnevala

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Promocijski video Love Istria žanje prve uspehe. Februar ne bo po številu dogodkov prav nič zaostajal za drugimi meseci. Bliža se 11. Istrski karneval.

Štiri istrske občine, natančneje Turistično združenje Portorož, Turistična organizacija Mestne občine Koper, Turistično združenje Izola in Občina Ankaran, že dobro leto sodelujejo pod skupno blagovno znamko Love Istria. Letos pa je luč sveta ugledal prvi skupen promocijski video, ki je takoj doživel velik uspeh. V prvih treh dneh je dosegel 20.000 organskih ogledov in 380 delitev, v enem tednu pa se je številka povzpela že na 28.000 ogledov in več kot 500 delitev. Video, ki si ga lahko ogledate na YouTube kanalu Love Istria, je v sodelovanju s produkcijsko ekipo Kleva films nastajal po korakih od maja do oktobra 2018 in za sabo skriva še 20 krajših, 15-sekundnih videov (oglejte si jih tu). Snemanje je potekalo toliko časa z namenom, da bi lahko zajeli čim večji del pestre turistične ponudbe. Istra namreč skriva številne čudovite kotičke, dih jemajoče razglede, odlično kulinariko in obilo možnosti za nepozabna doživetja skozi vse leto.

Snemanje videa Love Istria na posestvu Brič. (Foto: Jaka Ivančič)

Video je bil posnet na različnih lokacijah od Sečoveljskih solin do Debelega rtiča. Predstavljeni so Izola, Piran, Portorož in Koper, pa tudi na primer domačija Ražman v Gračišču, kmetija Medljan v Cetorah,  oljčnik Lisjak nad Strunjanom, lov na tartufe z agencijo Istraterra, posestvo Brič nad dolino Dragonje, Thalasso Spa Lepa Vida in drugi. Pri snemanju so sodelovali številni domačini in lokalni turistični ponudniki, v videu pa izstopata njihova dobra volja in ljubezen do Istre.

Živahno tudi v februarju

Najkrajši mesec v letu ne bo po številu prireditev prav nič zaostajal. V koprski Taverni bosta odmevala še zadnja dva od petih brezplačnih sobotnih koncertov, ki jih bo skupno ponudil Posfest. 2. februarja bodo nastopili Easy & Friends, 9. februarja pa Pop Design. 8. februar bodo na Prešernovem trgu v Kopru obeležili s prireditvijo Dan poezije. Obiskovalci bodo lahko prebirali Prešernove poezije, poezijo slovenskih pesnikov ali pa morda celo predstavili svojo pesniško nadarjenost.

9. februarja bo v izolski Manziolijevi palači peti mednarodni festival Refuscus Mundi – Svet refoška. Na festivalu se bodo s svojimi vini predstavili pridelovalci vin iz sorte refošk, ki uspeva v več vinorodnih okoliših v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Dogodek bo ponudil lepo priložnost za srečanje s široko paleto vin različnih slogov, organizirane bodo tudi vodene degustacije in tematske delavnice. Dopoldne bo v sklopu festivala v koprski Pretorski palači mednarodni strokovni posvet Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na katerem bodo poznavalci področja osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk.

Od 12. do 15. februarja nas bodo pred veliko platno posedli filmski večeri glasbeno obarvanih dokumentarcev v Mediadomu Pyrhani. Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega v Kopru pa bo 23. februarja prizorišče Poročnega sejma, na katerem se bodo predstavili lokalni ponudniki poročnih storitev in izdelkov, ki lahko bodočim mladoporočencem pričarajo popolno poroko.

Izola bo 24. februarja gostila 6. Veliko nagrado slovenske Istre. Na kolesarski dirki, ki jo v sodelovanju z istrskimi občinami pripravlja Kolesarska zveza Slovenije, pričakujejo okoli 200 kolesarjev iz več kot 20 držav.

Kolesarska dirka Velika nagrada slovenske Istre bo tudi letos privabila okoli 200 kolesarjev. (Foto: TZ Izola).

Gledališče, glasba in ples

Februar bo ponudil veliko priložnosti za obisk gledališča. 1. februarja bo v izolskem Kulturnem domu gledališka predstava Realisti. V portoroškem Avditoriju bodo 6. februarja gostili Špas Teater s komedijo Menopavza, 7. februarja bo na sporedu slovesna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku s podelitvijo Tartinijevega priznanja za izjemne stvaritve s področja kulture, 16. februarja pa bo Slovensko mladinsko gledališče odigralo predstavo, navdihnjeno z življenjem Roka Petroviča, Rokova modrina. Na isti dan bo v hotelu Slovenija v Portorožu monokomedija z Rankom Babičem Moška copata. 21. februarja bo v piranskem gledališču narisano gledališče, pripovedovanje s projekcijo v italijanskem jeziku – Cirkus oblakov.

23. februarja bo v Avditoriju Portorož dopoldan namenjen plesu, na sporedu bo Navihanka, balet v enem dejanju za otroke. Zvečer pa bo v gledališču Tartini v Piranu melodrama Roka Vilčnika – Rokgre z naslovom Učinek kobilice.

Prihaja 11. Istrski karneval

Čez dober mesec bo po Istri zadišalo po krofih in kroštolah, saj bo že skrajni čas, da pustne maske pričnejo z odganjanjem zime. Istrski karneval se bo pričel v petek, 1. marca, v Izoli, ko se bodo otroške pustne šeme sprehodile od Manziolijevega trga do Lonke in nato tam nadaljevale z rajanjem. V soboto, 2. marca, bo Koper prizorišče 11. Istrske pustne povorke, na kateri se bodo predstavile pustne skupine, pustni vozovi in etnografske maske. Na isti dan bo v Avditoriju Portorož tradicionalno pustno rajanje za otroke, zvečer pa bo v piranskem Tartinijevem gledališču  XVII. Veliki pustni ples na temo angelov in demonov. V nedeljo, 3. marca, se bodo pustne maske lahko ogrele v Portorožu na Trgu prekomorskih brigad, kjer bodo pripravili pustovanje z naslovom Skoči v poletje. Pusta bodo tradicionalno pokopali v sredo, 6. marca, na Belem križu.

Pustna povorka v Kopru. (Foto: Jaka Ivančič)