DomovNaši krajiCarpaccio500: Na ogled so knjige umetnika

Carpaccio500: Na ogled so knjige umetnika

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Društvo likovnih umetnikov Insula sta včeraj odprla razstavo v čast 500. obletnice Carpaccieve oltarne pale Madona z otrokom in svetniki. Odprtja se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Osrednja knjižnica
Direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco in podžupan MOK Peter Bolčič. Foto: ekoper.si

Visoki obletnici nastanka Carpaccieve oltarne pale je bilo posvečenih ogromno dogodkov, kar lepo kaže, kako zelo znajo Koprčani ceniti svojo kulturno dediščino. Ob tej priložnosti so na primer pred očmi obiskovalcev restavrirali orgelska krila z umetnikovimi poslikavami, Carpacciu in obletnici oltarne pale so posvetili tudi mednarodni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic Voices, ki je ponudil serijo izjemnih koncertov, ter Mednarodno znanstveno konferenca, vse sladkosnede pa so v čas renesanse in baroka popeljali okusi sladice Carpaccio500, ki je narejena po receptih tistega časa.

Dogodki ob tej sijajni obletnici se še kar vrstijo, ravno v petek so v čast Vittoreju Carpacciu odprli čudovito razstavo.

Razstava Hommage a Vittore Carpaccio – Knjiga umetnika

Razstavo je slavnostno odprl direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco, ki je poudaril pomen dogajanja ob tej zavidljivi obletnici oltarne slike.

Da bi počastili spomin na slovitega slikarja,  se je združilo tudi sedem različnih in zelo nadarjenih umetnikov, ki so na razstavi Hommage a Vittore Carpaccio predstavili svoje delo, ki predstavlja knjigo umetnika. Knjiga umetnika ni knjiga, knjiga umetnika so njegova zbrana dela. Vsak izmed njih je napravil svojo umetniško zgodbo skozi katero so ga vodila dela Vittoreja Carpaccia.

Razstava
Knjiga umetnika ni knjiga, knjiga umetnika je njegovo delo, vsa njegova dela, ki pripovedujejo zgodbo. Foto: ekoper.si

Tako so se Fulvia Grbac, Rok Kleva Ivančič, Simon Kastelic, Mira Ličen Krmpotič, Janez Matelič, Aleš Sedmak in Majda Skrinar znašli v zgodbi prepleteni z močjo Vittoreja Carpaccia. Njihova neverjetna dela lahko občudujete v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja. Med njimi so tudi panoji s predstavitvijo posameznega avtorja, ki vsebujejo tudi fotografijo dela, ki avtorja kar najbolje opiše, kar razstavi doda še bolj osebno noto.

umetnica Mira Ličen
Mira Ličen Krmpotič :”Prav vsak izmed nas ustvarjalcev je v izdelek dal svojo dušo.” Foto: ekoper.si

“Mislim, da bi morali organizirati še več takih dogodkov, naša kulturna dediščina je resnično bogata. Kot umetnica sem pustila, da me je vodilo Carpaccievo delo. Verjamem, da je prav vsak izmed nas, ki smo ustvarjali, v izdelek dal svojo dušo,” je v svojem govoru povedala umetnica Mira Ličen Krmpotič. *