DomovNaši kraji500 let glavnih mestnih vrat

500 let glavnih mestnih vrat

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na Carpaccievem trgu v Kopru s prireditvijo V Koper skozi Vrata Muda – 500 let glavnih mestnih vrat obeležili 500-letnico Mudinih vrat. Ob tej priložnosti so v Carpaccievi hiši odprli tudi razstavo reprodukcij razglednic Kopra, med katerimi nekatere štejejo tudi 100 let. Prireditve se je udeležil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič.

Filatelistični klub Koper, Mestna občina Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja in Pokrajinski muzej Koper so na današnji dan, ko obeležujemo tudi dan rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna in je zato vstop v muzeje in galerije po vsej Sloveniji brezplačen, združili moči in v čast 500. obletnice Mudinih vrat odprli razstavo reprodukcij koprskih razglednic.

Vrata Muda
Razstava ob 500. obletnici glavnih mestnih vrat. Foto: ekoper.si

Vrata Muda in vodnjak Da Ponte s častitljivima obletnicama

Nekdanja najpomembnejša vrata, ki vodijo v staro mestno jedro, vrata Muda so od nekdanjih dvanajstih mestnih vrat še edina ohranjena. Zgrajena so v renesančnem slogu in se ponašajo z bogatim heraldičnim okrasjem, med katerim izstopa sonce, ki je simbol mesta. Vrata je dal postaviti koprski podestat Sebastiano Contarini, posnemajo pa obliko antičnih slavolokov.

Razstava
Razglednice so obiskovalce popeljale po zgodovini Kopra. Foto: ekoper.si

Častitljivih 350 let pa letos praznuje tudi veličastni vodnjak Da Ponte, ki krasi Prešernov trg v Kopru. Največji mestni vodnjak je reprodukcija mosta Rialto v Benetkah. Izdelan je bil leta 1666 po naročilu podestata Lorenza da Ponteja, po katerem je vodnjak tudi imenovan.

Razstava reprodukcij razglednic Kopra

Na otvoritvi razstave v pritličju ene najstarejših hiš v Kopru, Carpaccieve hiše, ste danes lahko občudovali reprodukcije razglednic, na katerih se bohotijo Mudina vrata in tudi Da Pontejev vodnjak.

img_2517
Podžupan MOK Peter Bolčič: “Letos in prihodnje leto v Kopru praznujemo pomembne obletnice naše bogate kulturne dediščine. Razstava vas bo preko starih razglednic popeljala v preteklost.” Foto: ekoper.si

“Letos in prihodnje leto v Kopru praznujemo pomembne obletnice naše bogate kulturne dediščine. Razstava vas bo preko starih razglednic popeljala v preteklost, v Koper skozi glavna mestna vrata, Mudina vrata, ki s slavolokom odpirajo vhod v naše mesto že 500 let. Zavedati se moramo naše preteklosti in naših korenin in bogate kulturne dediščine. Zato si prizadevamo, da jo ohranjamo ter znova in znova odkrivamo,” je v svojem govoru poudaril podžupan mestne občine Koper Peter Bolčič.

Stare razglednice s seboj nosijo dušo in zgodbe časa, iz katerega prihajajo, ter so čudovit dokaz bogate zgodovine, ki odlikuje mesto Koper. Razstava bo odprta še ves mesec. Lepo vabljeni čisto vsi ljubitelji zgodovine in Kopra! *