DomovKulturaFebruarski pogovor o branju s Prešernovim nagrajencem Borisom A. Novakom

Februarski pogovor o branju s Prešernovim nagrajencem Borisom A. Novakom

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri bo v Pretorski palači v Kopru, ob 19. uri potekal zanimiv literarno obarvan večer “Februarski pogovor o branju”. Tokratni gost bo pesnik, prevajalec, verzolog in letošnji Prešernov nagrajenec Boris A. Novak.

Boris A. Novak se bo tako predstavil z monumentalnim epom “Vrata Nepovrata”, ki ga je  pisal več kot dvajset let. Pesniški klasik v svojem opusu dosledno uveljavlja načelo, da mora “pomen zveneti in zven pomeniti”.  Upesnil je tisoče zgodb, ki jih je uredil  v urejenih ritmih in rimah tako, da so po dihu in vsebini povsem sodobne. “Vrata nepovrata” je sicer epos napisan v treh knjigah.

Boris A. Novak. Foto: bukla.si

V prvi knjigi, “Zemljevidi domotožja”, svet opazujemo iz ptičje perspektive. Pred nami se izrišejo zemljevidi evropskih mest, Avstralije, Amerike, predvsem pa Slovenije, njenih jezer, polj, gora, mest in vasi. V drugem delu, “Čas očetov”, pa se zgodbe zgostijo ob pretresih dveh svetovnih vojn na slovenskih tleh. Tu Novak opisuje ves absurd, grotesknost časa hkrati pa prijateljstvo, ljubezen, izdajo, strah in pogum vojakov, Judi, ki so ostali v zaledju, v taboriščih, ki so po vojni preštevali svoje mrtve.

“Bivališča duš” so tretja, zadnja knjiga 40.000 verzov obsežnega epa Vrata nepovrata. V njej se je Boris A. Novak vrnil k bolj lirskemu registru, ki je vpet v močno kompozicijo 99 spevov. Ta knjiga predstavlja sintezo celote in sklepno nadaljevanje prvih dveh.

Gosta februarskega pogovora o branju bo tako predstavila dr. Vesna Mikolić, pogovarjala z njim pa se bo Jasna Čebron.