DomovKulturaForum Tomizza letos o pogumu

Forum Tomizza letos o pogumu

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V tem tednu se v Kopru, Trstu in Umagu odvija jubilejni, 20. Forum Tomizza. Mednarodno obmejno srečanje, ki poteka v spomin na pisatelja Fulvia Tomizzo, se letos osredotoča na vprašanje poguma.

Tridnevna prireditev, ki se odvija v zglednem sodelovanju treh držav in treh mest (Trsta, Kopra in Umaga), se je v sredo začela v Trstu, se včeraj nadaljevala v Kopru, danes in jutri pa gostuje v Umagu.

Vrhunec koprskega dela dogajanja je bil včerajšnji simpozij na sedežu italijanske skupnosti v palači Gravisi, na katerem so med drugimi sodelovali znana francoska novinarka in publicistka Florence Hartmann, Majda Širca Ravnikar, Boris Dežulović, Franco Juri, Francesca Rolandi, Velibor Čolić in Aida Bagić. Simpoziju so sledili prireditev Pesnik na ulici, multimedijska razstava Azil ter koncert Albe Nacinovich in Lea Škeca.

V sklopu Foruma Tomizza štirinajsto leto poteka tudi literarni natečaj Lapis Histriae. Letos je prispelo 128 zgodb v hrvaškem, srbskem, slovenskem, bosanskem, črnogorskem in italijanskem jeziku. Žirija v sestavi Laura Marchig, Marko Sosič in Tea Tulić je odločila, da nagrado letos prejme Monika Herceg za zgodbo Tik-tak. Nagrado Lapis Histriae 2019 v višini 8.000,00 kun (donacija podjetja SIPRO, d. o. o. iz Umaga) in artefakt Lapis Histriae 2019, delo kiparja Ljuba de Karina, bodo svečano podelili na današnji prireditvi 20. Foruma Tomizza v Umagu.

Foto: Forum Tomizza